Castell de Josa

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Josa
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXI
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaJosa i Tuixén (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl voltant de l'església de Sant Bernabé de Josa. Josa i Tuixén (Alt Urgell)
Map
 42° 15′ 25″ N, 1° 37′ 09″ E / 42.25687°N,1.619139°E / 42.25687; 1.619139
IPA
IdentificadorIPAC: 15582

El castell de Josa és un castell del poble de Josa de Cadí, al municipi de Josa i Tuixén (Alt Urgell) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

En la summitat de la vileta -la qual donà nom a una baronia-, l'església que fou parroquial sembla fer-nos entendre que allí, dalt del pujolet, devia aixecar-se el castell. Alguna pedra antiga esdevé possiblement el testimoni d'un temps pretèrit. Llegim, en efecte, que "l'església, en el punt anomenat el Castell- on radicava la casa senyorial de la família Josa-, fou reedificada en la primera meitat del passat segle"(Rocafort).[1]

Història[modifica]

Coneixem alguna notícia històrica referent al castell de Josa. Així, consta que el 1327 el noble Pere Galceran de Pinós declarava que el castell i la vila de Josa li eren propis, que mai no ho alienaria i que restarien dins la baronia de Pinós, com ho eren "villa Bagadani, castris de Gosol et de Salces et aliis nostris castris", sense que aquesta promesa pogués danyar els possibles interessos d'altri, com P. De Josa, drets "quod nom credimus" existissin. En el mateix segle, el castell de Josa fou arrendat, per 80 lliures barcelonesses. El maig del 1351, Galceran de Pinós-no pas el que hem esmentat- nomenà el donzell Ferrer de castellet per a prestar homenatge, en nom seu, al rei Pere "el Ceremoniós", per la baronia de Josa.- una notícia primerenca del castell de "Iosa" és del 1107, ja intervenint-hi individus que enfilaran la família Pinós. Al s. XIII prengué volada la família dels Josa, també important. El 1307 senyorejava ací Maimó de Josa.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Castell de Josa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 gener 2014].

Enllaços externs[modifica]

  • «Castell de Josa». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.