Castell de Spiš

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Spiš
Imatge de l'interior
Vista aèria
Imatge
Vista general
Nom en la llengua original(sk) Spišský hrad Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusRuïnes de castell Modifica el valor a Wikidata
Part deLevoča, Spiš Castle and the associated cultural monuments (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic, Gòtic
Superfície41.426 m² Modifica el valor a Wikidata
Altitud610 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaŽehra (Eslovàquia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 49° 00′ 02″ N, 20° 46′ 06″ E / 49.0006°N,20.7683°E / 49.0006; 20.7683
Patrimoni de la Humanitat  
Tipus  → Europa-Amèrica del Nord
Data1993 (17a Sessió)
Identificador620rev-001
Lloc webspisskyhrad.com… Modifica el valor a Wikidata

El castell de Spiš (en eslovac Spišský hrad, pronunciació pronunciació (pàg.)) és un castell en ruïnes situat a l'est d'Eslovàquia. S'estén sobre una superfície de quatre hectàrees, amb cinc patis en què es conserven ruïnes dels segles xiii a XVIII. És un dels castells més grans de Centreeuropa. El castell corona una muntanya de 634 m sobre la ciutat de Spišské Podhradie i el poble de Žehra, a la regió coneguda com a Spiš (Szepes). Va ser inclòs per la UNESCO en la llista del Patrimoni de la Humanitat el 1993, al costat de les localitzacions de Spišská Kapitula, Spišské Podhradie i Žehra. El 2009 es va ampliar el lloc protegit per incloure-hi el centre històric de Levoča.[1]

El castell va ser construït al segle xii, al mateix emplaçament d'un castell anterior. La part més antiga és el palau reial regional romànic, de tres plantes i amb una imponent torre situada al punt més alt d'una roca de travertí. El 1470 es va afegir al conjunt una capella gòtica.

Va ser el centre cultural, polític i administratiu del comtat de Szepes. El castell, originalment reial, va passar, a la segona meitat del segle xv, a mans de famílies nobles, amb les quals va adquirir l'actual extensió colossal. Des de llavors va ser propietat de la família Szapolyai, fins al 1528; de la família Thurzo (1531-1635), i de la família Csáky (1638-1945), i des del 1945 és propietat de l'estat.

La família dels Csáky, últims propietaris privats del castell, el van abandonar a principis del segle xviii a causa de la incomoditat de residir-hi. Es van traslladar a un nou palau, situat a prop de Hodkovce a Žehra (Zsigra) i Spišský Hrhov (Gorgo). El 1780, el castell es va incendiar i va quedar en ruïnes. A mitjans del segle XX es va reconstruir parcialment i s'hi va fer una intensa tasca arqueològica.

Al recinte d'aquest conjunt arquitectònic hi ha instal·lades les exposicions del Museu de Spiš, i els mesos d'estiu s'obre per fer-hi programes d'esgrima històrica, funcions teatrals i concerts. El 2006, el castell va rebre 170.000 visitants.[2]

Referències[modifica]

  1. Centre, UNESCO World Heritage. «Garden Kingdom of Dessau-Wörlitz» (en anglès). [Consulta: 28 gener 2021].
  2. Dades a SME

Enllaços externs[modifica]