Castell de Torredembarra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Torredembarra
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca
arquitectura del Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Altitud20 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTorredembarra (Tarragonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça del Castell Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 09′ N, 1° 24′ E / 41.15°N,1.4°E / 41.15; 1.4
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1641-MH-EN Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006743 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1844 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC15093 Modifica el valor a Wikidata

El Castell-Palau de Torredembarra està situat a Torredembarra (Tarragonès), considerat un dels edificis renaixentistes més notables de Catalunya que en substitueix un d'anterior documentat el 1057.

Història[modifica]

Pels volts de l'any 1206 els primers senyors del lloc anomenat després Torredembarra, van ser els Tamarit, i va passar després als Vernet que el van regentar fins al 1342 i que, més tard, fruit d'una venda, va passar a Bernat d'Olzinelles. Els Olzinelles van vendre els drets dominicals que tenien de Torredembarra a Pere d'Icart l'any 1391 i va començar així el senyoriu dels Icart, família que va senyorejar el lloc fins a l'any 1633, que va passar, per enllaç matrimonial, als comtes de Santa Coloma. Fou segona residència dels comtes de Queralt, els quals el van vendre a Josep Safont l'any 1842.

Portalada renaixentista

L'edifici actual va començar a ser construït a partir del 1565 per iniciativa de Lluís d'Icart, senyor de la vila, família del qual havia anat augmentant d'importància social al costat del rei i gràcies als alts càrrecs que ocupava al govern de Nàpols.

Actualment, dins del castell, s'hi ubica l'Ajuntament de Torredembarra.

Característiques[modifica]

L'edifici va ser projectat com residència-fortalesa que dominés la població. Per aquest motiu es va construir al punt més alt de la vila i flanquejat per quatre torres que s'integraven dins el recinte murallat.

Té planta quadrada, amb quatre torres als angles i s'organitza al voltant d'un pati porticat que tenia una escala interior, desapareguda. La portalada presenta dos parells de columnes toscanes que sostenen un entaulament amb frontó semicircular. A partir del segle xviii va començar a decaure i va arribar molt malmès als darrers anys del segle xx. Va ser rehabilitat el 1998 i reformat per esdevenir la seu de l'Ajuntament.

No resta a Catalunya cap altre edifici de nova planta del Renaixement català. S'emmarca dins de l'escola arquitectònica coneguda com del Camp de Tarragona a la qual va pertànyer Pere Blai, mestre d'obres i autor del Palau de la Generalitat a Barcelona.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Torredembarra