Casta

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Castes)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre les classes socials per naixença. Si cerqueu casta biològica, vegeu «varietat biològica».

La casta és un sistema social elaborat i complex que combina elements d'endogàmia, ocupació, cultura, classe social, afiliació tribal i poder polític. No s'hauria de confondre amb races o classe social, p. ex. els membres de castes diferents en una societat poden pertànyer a la mateixa raça. Normalment, però no sempre, els membres de la mateixa casta són del mateix rang, ocupació, i/o posició econòmica, i típicament tenen costums que el distingeixen d'altres grups.[1] La casta de paraula pot també just generalment referir-se a qualsevol sistema rígid de distincions culturals o socials.[1]

Tot i que la societat índia és associada sovint amb la paraula "casta", fou utilitzat per primer cop a l'Índia Portuguesa per descriure l'estatus de classe heretat en la seva pròpia societat europea. Casta prové del llatí castus[2] "pur, segregat", i és etimològicament referit a carere "tallar".[3] La seva aplicació a grups socials indis s'originà al segle XVII, via el portuguès casta "prole, raça". Aquesta terminologia ha influït en gran manera la visió negativa de casta a Europa.

La discriminació basada en castes, o castissisme, com constata UNICEF, és predominant principalment en parts d'Àsia (Índia, Sri Lanka, Bangla Desh, Nepal, el Japó) i l'Àfrica. UNICEF calcula que tal discriminació percebuda basada en castes afecta a uns 250 milions de persones a escala mundial.[4]

Sud d'Àsia[modifica | modifica el codi]

Índia[modifica | modifica el codi]

La societat índia ha constat des de temps antics d'uns quants mils de grups tribals i laborals o les comunitats anomenades Jāti. La frase "sistema de castes" combina realitat i teoria - la realitat del sistema de Jāti predominant per tota la societat índia des de temps antics i el varna (classe/grup).[5] The Constitution (Scheduled Castes) Order 1950 enumera 1.108 castes en 25 estats en el seu apèndix primer.[6] The Constitution (Scheduled Tribes) Order 1950 enumera 744 tribus en 22 estats en el seu apèndix primer.[7]

Alguns activistes, prominentment a la conferència de l'ONU a Durban, han afirmat que la casta és una forma de discriminació racial. Estudis genètics han corroborat aquesta postura, especialment pel que fa a la matriu de castes en regions índies del sud[8] pressuposts Unicef que una mica de forma de discriminació basada en casta afecta 250 milions de persones a Àsia del Sud.[4]

Un cert nombre de comentaristes socials, periodistes coneguts i professors i activistrs socials que lluiten per drets dels Dalit opinen que l'oposició al sistema de castes de què es parla sota la rúbrica del racisme a la Conferència de Durban és un intent del govern indi per evitar la responsabilitat internacional per a l'empobriment i benestar social. A la mateixa conferència, el govern indi també s'oposava a donar el adivasis tribals d'Índia l'estatus de "Poblacions indígenes" com allò també hauria fet l'Índia una part dels règims de responsabilitat internacionals sota la Convenció contra el racisme.[9] [10]

Varna[modifica | modifica el codi]

Article principal: Varna (hinduisme)

Als primers texts indis com el manusmriti i els purana parlen de 'Varna', que significa ordre, natura, tipus o color. Agrupa la societat en quatre tipus principals idealitzats de la manera següent.

 • Brahmins (estudiants, professors, sacerdots)
 • Kshatriyas (guerrers, reis, administradors)
 • Vaishyas (comerciants, agricultors)
 • Shudras (artesans, proveïdors de serveis)

Tots els altres que no pertanyien a aquesta societat hindú, incloent-hi estrangers, els tribals i els nòmades s'anomenaven mlechhas i fins i tot els excomunicats eren "anaryas" (no-aris), s'havien de tractar com bàrbars contagiosos i intocables. Els seus membres tenien por del bandejament social com un poderós incentiu per a no violar normes socials. Una última secció del Shanti Parva del Mahabharata suggereix un origen d'aquesta pràctica: "Ell que es torna dur en el discurs, o violent en el temperament, ell que sedueix o segresta les dones d'altra gent o roba la riquesa que pertany a altres, hauria de ser abandonat per nosaltres".

El sistema hipotètic donava el seu propi nínxol a cada grup, i pocs individus quedaven sense un paper clar. Segons el sistema de Varna, es demana que els brahmins visquin en la pobresa i la seva vocació primària era aprendre el veda, textos sagrats i temes seculars, ensenyar-ne als altres i pregar pel benestar de tot. L'ocupació principal del kshatriya eren habilitats marcials, protecció de la societat civil i el govern. Els vaishyas eren aquells ocupaven amb comerç, banca i activitats agràries incloent-hi la cria de bestiar, mentre que els sudras eren uns altres treballadors, artesans i proveïdors de serveis de tot tipus. La realitat de milers de jatis en la societat índia, que lliurement feia el que complaien i tenia una varietat de papers, era explicada pels texts com el resultat d'una mescla prehistòrica de Varnas, o Varna Samkara.

Tots els varnas eren instats, sense excepció, per inculcar la no possessivitat, l'abstinència del robatori, la sinceritat, la no-violència i la benvolença. Aquests també eren els mateixos atributs propiciats pel Jainisme i doctrines budistes. La creença més estesa que després de la mort, la gent renaixia a una casta més alta si havien dirigit una vida moral, o una casta més baixa si duien una vida immoral. Així, es pensava que els que servien funcions indesitjables, com els intocables, mereixien el seu destí, a causa del seu karma passat.

Encara que els brahmins s'han descrit normalment com la classe sacerdotal, això no és totalment acurat, com un sacerdot de temples no necessita haver estat un brahmin, de fet molt pocs podrien haver estat, donat el vast nombre de temples i la població esparsa de brahmins; tanmateix, els artistes del Yajna Vèdic per a altres o un sacrifici de focs de Yajna públic normalment eren Brahmins.

Tots el dvija (nascut dos cops) per exemple brahmins, kshatriyas i vaishyas podia i realitzava el sacrifici de foc Homa per a si mateixos. Ni tan sols això no ha estat sempre seguit per totes les sectes dins l'hinduisme - per exemple, a l'Arya Samaj, totes les castes incloent-hi shudras poden realitzar el sacrifici de focs. Hi havia unes quantes categories entre els Brahmins i sacerdots de temples, si n'hi ha gens, eren normalment al final més baix de l'escala social de Brahmin. Els Grecs antics, p. ex., Megasthenes en el seu Indika i els musulmans, p. ex. Alberuni (1030 Ce) descrits Brahmins com filòsofs. Megasthenes els anomena Brachmanes i els caracteritza així:

Jatis[modifica | modifica el codi]

Sota el sistema jati, una persona neix amb rols socials atribuïts i endogàmia, per exemple els matrimonis tenen lloc només dins d'aquell jati. El jati proporciona identitat, seguretat i estatus i ha estat històricament obert a canvis basats en influències econòmiques, socials i polítiques. Durant primera història índia, els diversos factors tribals, econòmics, polítics i socials conduïen a un continu tancament, la consolidació i variació en les classes socials que prevalien que tendien a convertir-se en sistema tradicional, hereditari d'estructuració social. Aquest sistema de milers d'exclusiu, grups d'endogàmics, és anomenat jati. Encara que hi havia unes quantes classes de variacions a l'altre costat de l'amplada de l'Índia, el jati era la comunitat eficaç dins de la qual un es casava i gastava la majoria de la vida personal d'un. Sovint això era la comunitat (jati) que proporcionava suport en temps difícils, en vellesa i fins i tot en la resolució de disputes. Era així la comunitat que un també procurava promoure.

Els intocables - Pariahs o Antyajas, eren en el fons de l'escala social i fins i tot ara realitzen les feines que ningú més no vol com eliminació de cadàvers, maneig de terra de nit o execució de criminals; Vivien als seus propis guetos a les perifèries de les ciutats i pobles i no se'ls permetia fins i tot sentir els vedes.

La gent de tot l'espectre de jatis, des de les anomenades castes superiors fins a la més baixa de castes, incloent-hi als intocables, tendia a evitar matrimonis, compartir menjar i begudes, o interacció social fins, i tot estar a prop d'altres jati que el seu propi. En efecte, per a alguns d'ells, per exemple, el Tharu Boxas, fins i tot Brahmins eren intocables.

El Mahabharata mobla detalls interessants quant al funcionament de la forma de república de govern entre el Yadavs.... És ara un fet acceptat que Sri Krishna, la xifra central de les narratives d'èpica provades per defensar les idees republicanes del moviment imperialista portat per Jarasandha de Magadaha i Kamsa de Mathura (R.V.K. Yadav citat per Lucia Michelutti en "Casta i política moderna en una ciutat índia nord"). Els Dalits també tenen "les històries que afirmen la glòria de la casta, identifica xifres llegendàries que, els narradors s'imaginen, haver jugat papers fonamentals construint la seva identitat de casta. Els fets del passat s'intercalen amb el mite i fantasia per crear una percepció nova d'un passat que és magnífic, pur i exclusiu. Això a canvi es concedeix estatus històric i imaginava que havia existit de temps immemorable (Seneviratne1997: 5). Aquesta classe d'història, que busca autenticitat de fonts escrites i de l'autointerpretació d'anomenades rexarxes elèctriques arqueològiques, és sostinguda per commemorations com tiberis, als dejunis, a les celebracions i a la creació de símbols nous els agraden les banderes i els emblemes basaven en aquests... " (Mobilització Dalit i passat nacionalista per Badri Narayan).

Una perspectiva interessant sobre societat Índia Nord antiga és proporcionada pel Megasthenes grec, que, en el seu Indika, descrivia la societat com ser constituït de "set castes":

« "La població sencera de l'Índia es divideix en set castes, de les quals el primer és format pel cos col·lectiu dels Filòsofs, que en punt de número és inferior a les altres castes, excepte en punt de dignitat preeminent sobre tot. Perquè els filòsofs, que s'eximeixen de totes les obligacions públiques, no són ni els màsters ni els criats d'altres. Són, tanmateix, compromesos per particulars per oferir el deute de sacrificis en vida, i celebrar els obsequies dels morts: perquè es consideren que és la majoria estimada als déus, i és més expert en matèries que pertanyen a Hades. En requital de tals serveis reben regals valuosos i privilegis. A la gent d'Índia en general també rendeixen grans beneficis, quan, reunits al començament de l'any, adverteixen les multituds reunides de sequeres i temps mullat, i també de vents propicis, i malalties, i uns altres temes capaços d'oïdors beneficiant els. Així la gent i el sobirà, que s'assabenta per endavant de què ha de passar, sempre fan provisió adequada en contra d'una deficiència d'arribada, i mai no fracassen a preparar per endavant el que ajudarà en un temps de necessitar. El filòsof que s'equivoca en les seves prediccions no té cap altre penal que obloquy, i llavors veu callar pel que fa a la resta de la seva vida.".[11] »

Les altres classes també són descrites per Arrian, a The Anabasis Alexandrae, Book Viii: Indica (2n c. Ce) confiant en el compte de Megasthenes:

Llavors prop d'aquests ve els pagesos, aquests sent la classe més nombrosa d'indis; no tenen cap ús per a armes bel·licoses o accions bel·licoses, sinó ells fins a la terra; i paguen els impostos als reis i a les ciutats, com són autònoms; i si hi ha guerra interna entre els indis, poden no tocar aquests treballadors, i ni tan sols devastar la terra mateixa; però alguns estan fent guerra i maten tots els comers, i altres molt a prop són pacíficament llaurant o recollint les fruites o tremolant pomes avall o collint.

La tercera classe dels indis són els pastors, els pastoralists d'ovella i bestiar, i aquests no viuen ni per ciutats ni als pobles. Són nòmades i porten la seva vida en les vessants, i paguen impostos dels seus animals; cacen també ocells i joc salvatge al país.

La quarta classe és d'artesans i botiguers; aquests són treballadors, i homenatge de sou dels seus treballs, salvar com fer armes de guerra; aquests són pagats per la comunitat. En aquesta classe són el shipwrights i mariners, que piloten els rius.

La cinquena classe d'indis és la classe dels soldats, després dels pagesos en el número; aquests tenen la llibertat més gran i la majoria fa desaparèixer. Practiquen recerques militars només. Les seves armes que altres forgen per a ells, i una altra vegada altres proporcionen cavalls; altres també compleixen en els camps, els que raspallen els seus cavalls i poleixen les seves armes, guien els elefants, i guarden en ordre i condueixen els carros. Ells mateixos, quan hi ha necessitat de guerra, se'n van a guerra, però en temps de pau que fan alegre; i reben tant sou de la comunitat allò ells poden fàcilment del seu sou dóna suport altres.

La sisena classe d'indis són aquells supervisors anomenats. Supervisen tot allò que continua al país o a les ciutats; i això es presenten al rei, on els indis són governats per reis, o a les autoritats, on són independents. A aquests és il·legal fer qualsevol informe fals; ni qualsevol indi alguna vegada s'acusava de tal falsificació.

La setena classe són els que deliberen sobre la comunitat juntament amb el rei, o, a tals ciutats com són autònoms, amb les autoritats. En el número aquesta classe és petita, però en la saviesa i honradesa porta la palma des de tots altres; des d'aquesta classe són seleccionats els seus governadors, governadors de districte i suplents, custodians dels tresors, oficials d'exèrcit i armada, oficials financers i supervisors de treballs agrícoles.

El mateix home pot no practicar dues recerques; ni canviï d'una classe a un altre, pel que fa a pagès de volta de pastor, o pastor d'artesà. Només se li permet reunir-se amb els homes assenyats fora de qualsevol classe; perquè el seu negoci no és un fàcil, però de tot més laboriós."

Nepal[modifica | modifica el codi]

El sistema de castes nepalès s'assembla al sistema de jāti indi amb nombroses divisions jāti amb un sistema de varna superposat, però amb lleugeres diferències culturals i socials. Les inscripcions testifiquen els començaments d'un sistema de casta durant el període Lichchhavi.

Pakistan[modifica | modifica el codi]

Els factors religiosos, històrics i socioculturals han ajudat a definir els límits de l'endogàmia per als musulmans a del sud d'Àsia. Hi ha preferència pels matrimonis d'endogàmics basats en la naturalesa de la societat orientada al clan, que valora i busca activament similituds en la identitat de grup social basada en uns quants factors, incloent-hi religiosos, sectaris, ètnics, i tribals o d'afiliació al clan.

L'afiliació religiosa és polièdrica i inclou consideracions religioses a banda de ser musulmà, com la identitat sectària (p. ex. xiita o sunnita) i l'orientació religiosa dins de la secta (Isnashari, Ismaili, Ahmedi, etc.). Els dos afiliació ètnica (p. ex. Sindhi, Baloch, panjabi, etc.) i afiliació de biraderis específic o els Jaat/quoms són components integrals addicionals d'identitat social. Dins de les fites d'endogàmia definida pels paràmetres citats, les unions consanguineous properes són prefered a causa d'una congruència de trets clau de grup- i els factors de fons de nivell individual així com fet d'affinities.this s'han de recordar que pakistan modern solia ser part d'india abans de 1947 sistema de, caste afectat la societat molt poc, hindus canviat la seva religió a muslims però jerarquia continuada.

Xina[modifica | modifica el codi]

Les Dinasties Meridionals i Septentrionals mostraven un nivell tan alt de polarització entre Nord i Sud que els northerners i southerners s'enviaven l'un a l'altre com bàrbars. El Iuan Mongol que l'Ètnia Han també feia ús del concepte; El iuan sotmet eren dividits a quatre classes, que HAN CHINESE del nord ocupi la classe més segona pobra i Han Chinese el més pobre del sud un.[12]

Tradicional Yi societat en Yunnan la classe era basada. La gent es partia en el Negre Yi (nobles, un 5% de la població), White Yi (plebeus), Ajia (Un 33% de la població Yi) i el Xiaxi (Un 10%). Ajia i Xiaxi eren esclaus. El Blanc Yi no eren esclaus però no tenia cap llibertat de moviment. El Negre Yi feia atacs esclaus sobre comunitats d'Han Chinese. Després del 1959, uns 700 esclaus de,000 s'alliberaven[13] [14][15]

Japó[modifica | modifica el codi]

Les dues principals classes al Japó feudal eren els samurai i els camperols. Només a la classe de samurais se li permetia portar armes. Un samurai tenia el dret de matar qualsevol camperol pel simple fet de pensar que irrespectuós envers ell. El Japó històricament subscrivia un sistema de classe feudal. Mentre la llei moderna ha abolit oficialment la jerarquia de classe, hi ha informes de discriminació de les classes baixes anomenades buraku o burakumin, històricament referits pel terme insultant Eta[16] Els burakumin són considerats "condemnats a l'ostracisme."[17]

Els burakumin són una de les principals minories del Japó, junt amb els ainus d'Hokkaidō i els residents d'ascendència coreana i xinesa.

Corea[modifica | modifica el codi]

El baekjeong eren un grup minoritari "intocable" de Corea. El terme baekjeong literalment mitjà "un carnisser", però més tard es posava "ciutadans comuns" per canviar el sistema de classe de manera que el sistema sigui sense untouchables. En la primera part del període de Goryeo (918-1392), aquests grups minoritaris es resolien en gran part en comunitats fixes. Tanmateix, la invasió Mongola marxava de Corea en una situació caòtica i l'anomia, i aquests grups es tornaven nòmades.

Amb la unificació dels tres regnes en el 7è segle i la fundació de la Dinastia de goryeo a l'Edat Mitjana, systemised de coreans el seu propi sistema de classe natiu. En la part superior eren les dues classes oficials, el Yangban que literalment significa " dues classes." Componia de becaris (Munban) i guerrers (Muban). Dins de la classe Yangban, els Becaris (Munban) gaudien d'un avantatge social significatiu per sobre del guerrer (Muban) classe, fins a la Rebel·lió Muban el 1170. Muban governava Corea sota successius Líders de Guerrer fins a la Conquesta mongola el 1253. El 1392, amb la fundació de Joseon dynasty, el ple ascendent de munban sobre muban era final.

Per sota el Yangban la classe era el in(de Jung-: "gent" literalment "mitjana"). Eren els tècnics. Aquesta classe era petita i s'especialitzava en camps com medicina, comptabilitat, etc. Per sota el Jung dins eren el Sangmin(-: literalment més 'comú'). Aquests eren principalment els camperols. Per sota el Sangmin era el Chunmin. Eren especialitzats en professions inferiors com executar, matant etc. Aquesta gent composta la majoria de la societat coreana fins al 17è segle. Sota ells tot era el Baekjeong. El significat avui és allò de carnisser. S'originen a partir de la Invasió De Khitan De Corea a l'11è segle. Els invasors Khitan derrotats que s'havien rendit s'instal·laven en comunitats aïllades per tot Goryeo per impedir rebel·lió. Se'ls valorava per a les seves habilitats caçant, conduint, matant, i fent de pell, conjunts d'habilitat comuns entre nòmades. Gradualment el seu origen ètnic s'oblidava, i formaven la capa inferior de la societat coreana. Corea tenia una població esclava molt gran, nobi, estenent-se d'un terç a la meitat de la població sencera per a la majoria del mil·lenni entre el període de Silla i la Dinastia De Joseon. Esclavitud era legalment abolit a Corea el 1894 però romàs existent en realitat fins al 1930.[18][19][20]

L'obertura de Corea a cristià estranger l'activitat missionera a finals del 19è segle veia una mica de millora en l'estatus del baekjeong; També al voltant del mateix temps, el baekjeong començava a resistir a la discriminació social oberta que existia contra ells.[21] Se centraven en injustícies socials i econòmiques que afectaven el baekjeong, esperant crear una societat coreana igualitària. Els seus esforços incloïen atacar discriminació social per la classe alta, autoritats, i "plebeus" i l'ús de llengua que es degradava contra nens en escoles privades.[22]

Amb la Reforma de GABO del 1896, el sistema de classe de Corea s'abolia oficialment. Tanmateix, les famílies Yangban es transmetien sobre educació tradicional i deixos formals al 20è segle. Amb la democratització del 1990 a Corea Del Sud, fortament es desaprova ara degut al romanent de tals deixos i classism en la societat de South Korean, canviada per una creença en igualitarisme. Tanmateix a Corea Del Nord, hi ha encara un sistema de classe.

Hawaii[modifica | modifica el codi]

L'antic Hawaii era una societat basada en la classe. La gent naixia a classes socials específiques; La mobilitat social no era desconeguda, però era extremadament rara. Les classes principals eren:

 • Alii, la classe de reial, constava dels alts i menors caps dels regnes. Governaven amb poder diví anomenat mana.
 • Kahuna, la classe sacerdotal i professional. Els sacerdots dirigien cerimònies religioses, al heiau i en qualsevol altre lloc. Els professionals incloïen els mestres fusters i constructors de vaixells, cantants, ballarins, genealogistes i metges i curanders.
 • Makainana, la classe més comuna. Els plebeus cultivaven, buscaven i exercien els oficis més simples. Treballaven no solament per a ells mateixos i les seves famílies, sinó per donar suport els caps i kahuna.
 • Kauwa, o desclassats. Han estat captius de guerra, o els descendents de captius de guerra. El matrimoni entre classes més altes i el kauwa es prohibia estrictament. El kauwa treballava pels caps i s'utilitzava sovint com sacrificis humans al luakini heiau. (No eren els únics sacrificis; les onades de llei de totes les classes o adversaris polítics derrotats eren també acceptables com víctimes.).[23]

Orient Pròxim[modifica | modifica el codi]

Península aràbiga[modifica | modifica el codi]

La societat àrab principal es pot concebre de com dividida en tres classes, beduïns (nòmades), pagesos fellahin i hadar (ciutadans), encara que aquestes són sovint poc més que descriptives. Les lleialtats tribals es consideren més importants en la societat àrab.

Iemen[modifica | modifica el codi]

Al Iemen hi ha una altra classe, els al-Akhdam que és mantinguda pels artesans.[24][25]

Amèrica Llatina[modifica | modifica el codi]

Els colonitzadors espanyols i portuguesos de les Amèriques instituïren un sistema d'estratificació racial i social basat en la segregació d'acord a l'herència d'una persona. El sistema ha romàs a la majoria àrees d'Hispanoamèrica fins a la seva independència d'Espanya. Les classes s'utilitzaven per identificar gent amb una específica herència racial o ètnica. Tanmateix, els privilegis o les restriccions se cenyien més a l'estatus social i la riquesa que a un sistema clarament definit de castes. Entre les classificacions racials utilitzades llavors a Amèrica espanyola hi havia les següents classes: Peninsulars, criolls, castís, mestís, cholo, mulat, indi, zambo i negre.

Àfrica[modifica | modifica el codi]

Els països a l'Àfrica que tenen societats amb sistemes de classe dins de les seves fronteres inclouen Algèria, Burkina Faso, el Camerun, el Txad, Etiòpia, Gàmbia, Ghana, Guinea, Guinea bissau, Costa d'Ivori, Libèria, Mali, Mauritània, Maurici, Níger, Nigèria, el Senegal, Sierra Leone i Somàlia.

Àfrica occidental[modifica | modifica el codi]

A Àfrica occidental, el sistemes de classe osu de Nigèria oriental i Camerun del sud deriven de creences religioses indígenes i discrimina els "Osus" com "posseïda per divinitats" i marginats.

L'economia Songhai es basava en un sistema de castes. Els més comuns eren treballadors del metall, pescadors i fusters. Les persones de casta més baixos constaven principalment de treballadors immigrants sense granges, qui de tant en tant adquirien privilegis especials i ocupaven posicions altes a la societat. En la part superior hi havia els nobles i els descendents directes dels songhai originals, seguida per homes lliures i comerciants. Al fons de la societat hi havia els captius de guerra i els esclaus europeus obligats a treballar.[26]

Similarment, les societats mandés a Gàmbia, Ghana, Guinea, Costa d'Ivori, Libèria, el Senegal i Sierra Leone tenen sistemes de classe que divideixen la societat per mitjà de lligams ètnics. El sistema de classe mandé considera els esclaus jonow com inferior. Similarment, el sistema de classe dels Wòlofs al Senegal es divideix en tres grups principals, els geer (nascuts lliures i nobles), jaam (esclaus i descendents esclaus) i la classe baixa neeno. En diverses parts d'Àfrica occidental, les societats fulbe també tenen divisions de classe.

Àfrica Central[modifica | modifica el codi]

Els sistemes de classe a l'Àfrica Central inclouen les classes ubuhake a Rwanda i Burundi.

Àfrica Oriental[modifica | modifica el codi]

Els Borana Oromo d'Etiòpia del sud a la Banya d'Àfrica també tenir un sistema de classe, on el Watta, un grup de bantus aculturats, representa la classe més pobra.

La gent somali tradicionalment nòmades es divideixen en clans, on els clans agropastorals rahanweyn i els clans laborals com el madhiban es tracten a vegades com a marginats.[27]

Magreb[modifica | modifica el codi]

Els sistemes de classe a Àfrica del Nord inclouen l'estratificació social tuareg. La societat Saharaui-marroquina al Magrib estava tradicionalment - i encara ho és, en certa mesura - estratificada en unes quantes classes tribals, amb les tribus guerreres hassane que governen i que extreuen tribut - horma - de les tribus Znagain subordinades. Encara que les línies s'esborronen per matrimonis consanguinis i reafiliació tribal, els Hassane es consideren descendents de la tribu àrab dels Maqil Banu Hassan, i mantenen poder sobre els sanhadja tribus d'ascendència berber zawiya (religiosos) i znaga (criats). L'anomenada classe baixa d'Haratin, gent de raça negra dels oasis en gran part sedentària, s'han considerat esclaus naturals en la societat Saharaui-marroquina.[28][29]

A Algèria, "els berbers i els àrabs del desert normalment tenen un sistema de classe rígid, amb rangs socials que s'estenen des de nobles fins a treballadors domèstics (principalment ètnia africana)"[30]

Europa[modifica | modifica el codi]

Els cagots van ser tractats per la societat europea medieval com una casta inferior. Tot i tenir el mateix color de pell i professar la mateixa religió que la majoria de la població, les esglésies arribaven a disposar de portes d'entrada diferents o se'ls oferia la comunió amb culleres de fusta. Eren un grup forçosament endogàmic i amb una mobilitat social pràcticament inexistent.[31]

Ús del terme a l'àmbit polític[modifica | modifica el codi]

El terme casta es va començar a popularitzar en l'àmbit polític italià per referir-se a la casta dels polítics italians, amb el significat d'aquell grup de persones que gaudeix de privilegis injustificats i que cerca alhora defendre'ls i augmentar-los.

L'ús prové del llibre de Gian Antonio Stella i Sergio Rizzo La casta - Così i politici italiani sono diventati intoccabili (publicat el 2 de maig del 2007). El títol del llibre deriva d'una frase de Walter Veltroni que hi apareix citada:

« Quan els partits són fets d'una casta de professionals, la principal campanya antipartits ve dels propis partits. »

Posteriorment, partits com el Moviment 5 Estrelles a Itàlia[cal citació], o Podem[32] a Espanya l'han popularitzat encara més en llur discurs polític.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 http://dictionary.reference.com/browse/caste
 2. caste, n. Oxford English Dictionary
 3. Melissa Raphael, Thealogy and embodiment: the post-patriarchal reconstruction of female sacrality. Sheffield: Sheffield Academic Press, 1996. p.110.
 4. 4,0 4,1 Discrimination, UNICEF
 5. http://www.britannica.com/eb/topic-623520/varna
 6. The Constitution (Scheduled Castes) Order 1950
 7. The Constitution (Scheduled Tribes) Order 1950
 8. http://genome.cshlp.org/content/11/6/994.full
 9. http://www.hindu.com/fline/fl1817/18170890.htm
 10. http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2001-08-30/bangalore/27221278_1_untouchability-caste-discrimination-caste-system
 11. l'Indika de Mgasthenes, veure la secció 40".
 12. The 'Four Class System'
 13. Black Bone Yi (people)
 14. General Profile of the Yi
 15. The Yi ethnic minority
 16. Class, Ethnicity and Nationality: Japan Finds Plenty of Space for Discrimination
 17. William H. Newell. «The Comparative Study of Caste in India and Japan». Asian Survey, 1, 10, December 1961, pàg. 3–10. DOI: 10.1525/as.1961.1.10.01p15082. JSTOR: 3023467.
 18. Encyclopædia Britannica - Esclavitud
 19. Edward Willett Wagner - La Gaseta d'Universitat Harvard
 20. . [coreà de http://ideas.repec.org/p/snu/ioerwp/no26.html Nobi]
 21. Kim, Joong-Seop. «In Search of Human Rights: The Paekchŏng Movement in Colonial Korea». A: Gi-Wook Shin and Michael Robinson. Colonial Modernity in Korea, 1999, p. 326. ISBN 0674005945. 
 22. Kim, Joong-Seop. The Korean Paekjŏng under Japanese rule: the quest for equality and human rights, 2003, p. 147. 
 23. [Sistema de Kapu de http://www.mythichawaii.com/hawaiian-culture-society.htm i Sistema de Classe d'Hawai'i Antic]
 24. Akhdam: Ongoing suffering for lost identity Yemen Mirror
 25. IRIN
 26. http://www.africankingdoms.com African Kingdoms Songhai Class System
 27. I. M. Lewis, A pastoral democracy: a study of pastoralism and politics among the Northern Somali of the Horn of Africa, (LIT Verlag Berlin-Hamburg-Münster: 1999), pp.13-14
 28. Fair elections haunted by racial imbalance
 29. Mauritanian MPs pass slavery law by BBC News
 30. Oxfam per ètnia africana s'entén raça negra
 31. «The last untouchable in Europe» (en en). [Consulta: 2015-01-04].
 32. «Pablo Iglesias (Podemos): "La casta quiere mantener un sistema que nos lleva al desastre"» (en es). [Consulta: 2015-04-01].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casta Modifica l'enllaç a Wikidata