Catuvel·launs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Catavelaunis)
No s'ha de confondre amb Catalauns.
Infotaula de grup humàCatuvel·launs
Tipustribu
Llenguallengües britòniques Modifica el valor a Wikidata
Part debritans
Períodesegle I aC Modifica el valor a Wikidata -
Coordenades51° 47′ N, 0° 04′ E / 51.78°N,0.06°E / 51.78; 0.06

Els catuvel·launs (llatí Catuvellauni) foren una tribu i regne tribal celta del sud-est de Britànnia abans de la conquesta romana.

La història d'aquest poble i dels seus reis abans de la conquesta es pot reconstruir per l'evidència numismàtica i per algunes referències a les històries clàssiques. Són esmentats per Dió Cassi, que suggereix que van liderar la resistència al romans el 43. A la Geografia de Claudi Ptolemeu del segle II apareixen com una de les civitates de la Britànnia romana ocupant les modernes comarques de Hertfordshire, Bedfordshire i el sud de Cambridgeshire, i entorn de la ciutat de Verulamium (moderna Saint Albans). La seva relació amb els Catalauni de la Gàl·lia Belga (regió de Châlons-en-Champagne), a vegades esmentada, no és segura. Alguns autor actuals i antic asseguren que los Catuvel·launs descendeixen dels Catalauns del Marne, que emigraren a l'igual que altres pobles belgues antics al sud de Britannia.[cal citació]

Etimologia[modifica]

El seu etnònim deriva d'un compost de les antigues arrels cèltiques * katu- ("batalla") i * wer-lo ("millor"), per tant "excel·lents en batalla", el mateix origen que el posterior prenom britònic i bretó Cadwallon.[1]

Sobirans[modifica]

  • Cassivelaune (Cassivellaunus), líder de la resistència contra l'expedició de Juli Cèsar el 54 aC
  • Tasciovanus, primer rei a emetre moneda a Verulamium vers el 20 aC. Hauria conquerit part del país dels trinobants incloent Camulodunum (actual Colchester).
  • Cunobel·lí, fill de l'anterior, va regnar uns 30 anys i va exercir l'hegemonia al sud-est de l'illa. El seu germà Epaticus va conquerir territoris cap al sud i oest a costa dels atrebats.
  • Adminius, fill de l'anterior, que governava a la zona de Kent; exiliat vers el 40 pel seu pare va demanar ajut als romans igual que el rei atrebat Verica.
  • Togodumnus, germà de l'anterior, mort en batalla contra Aule Plauci al Tàmesi.
  • Caratac, germà de l'anterior

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catuvel·launs
  1. John T. Koch (ed.) Celtic culture: a historical encyclopedia, Vol. I, p.357

Bibliografia[modifica]

  • Sheppard Frere (1998), Britannia: a History of Roman Britain, Pimlico
  • John Creighton (2000), Coins and power in Late Iron Age Britain, Cambridge University Press