Catedral de Sant Nicolau del Mar

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 03:55, 13 nov 2011 amb l'última edició de Enric (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Catedral de Sant Nicolau del Mar
Vista nocturna
Imatge
Catedral de Sant Nicolau
EpònimNicolau de Mira Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia ortodoxa i atracció turística Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteSavva Txevàkinski
Construcció1753 - 
Data de dissolució o abolició1762
Característiques
Estil arquitectònicBarroc elisabetià
Materialmaó Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
EstatRússia
 Sant Petersburg
Map
 59° 55′ 21″ N, 30° 18′ 00″ E / 59.92238°N,30.30013°E / 59.92238; 30.30013
Lloc del patrimoni cultural federal a Rússia
Conservació i restauració
 [fins a 10 intervencions]
Activitat
CategoriaCatedral
DiòcesiSant Petersburg
Religiócristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Lloc webnikolskiysobor.ru Modifica el valor a Wikidata

La catedral de Sant Nicolau del Mar (en rus Никольский морской собор, Nikolski morskoi sobor) és una gran església d'estil barroc elisabetià situada al centre de Sant Petersburg (Rússia), a la plaça de Sant Nicolau o Nikólskaia Plóixtxad. Pertany a l'Església Ortodoxa Russa i està dedicada a sant Nicolau de Mira, patró de la gent de mar.

Història

La catedral va ser construïda els anys 1753-62 segons el projecte de Savva Txevàkinski, un dels grans arquitectes russos del segle XVIII, substituint una antiga església de fusta. Fou fundada per als mariners i els empleats de l'Almirallat, que vivien en aquella zona, i per això es va posar sota l'advocació del seu patró sant Nicolau, per la qual cosa es coneix com l'església del Mar, o dels Mariners. Entre 1755 i 1758 se'n va construir el campanar, exempt, de quatre pisos, rematat amb una agulla daurada, que se situa vora el canal de Kriúkov, a una distància sensible de la Catedral.

La catedral vora els canals de Kriútxov i Griboièdov, en un fotocrom del segle XIX

La inferior, per a l'ús diari, és dedicada a Sant Nicolau, es troba mig en penombra i està il·luminada amb llums, espelmes i canelobres; les icones són obra dels germans Fedot i Mina Klokólnikov (1755-57). La peça més venerada de la catedral, una icona grega de Sant Nicolau feta al segle XVII amb una porció de les seves relíquies, es troba a l'església inferior. Constrasta clarament amb l'església superior, dedicada a l'Epifania, utilitzada els diumenges i els festius, més àmplia i brillant i amb una exuberant decoració barroca d'ornamentació daurada, estucs i pintures italianitzants. Té un magnífic iconòstasi realitzat entre el 1755 i el 1760 i l'altar fou consagrat en presència de l'emperadriu Caterina la Gran, que va nomenar catedral l'església de nova construcció.

El 1908, al jardí de davant de la catedral es va erigir l'obelisc de Tsushima en memòria dels caiguts a la batalla de Tsushima de la guerra russojaponesa.

Arquitectura

La catedral de Sant Nicolau pertany a l'estil arquitectònic barroc elisabetià. Té planta de creu grega i està decorada amb columnes corínties i arquitraus d'estuc, amb un gran entaulament. La coronen cinc cúpules daurades. L'església té capacitat per a 5.000 persones.

Passat recent

L'any 2000 s'hi va consagrada una capella al nivell inferior de la torre del campanar.

A l'església superior, hi ha les plaques commemoratives de la tripulació del submarí nuclear K-278 Komsomolets i de les d'altres submarins soviètics enfonsats. Des de l'any 2000, se celebren a la catedral actes commemoratius per als mariners del submarí K-141 Kursk.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catedral de Sant Nicolau del Mar