Catedral de Santa Maria de Tui

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Catedral de Santa Maria de Tui
Imatge
Dades
TipusCatedral catòlica, monument i cocatedral Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aVerge Maria Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic, gòtic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTui (Pontevedra) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 02′ 46″ N, 8° 38′ 39″ O / 42.046166°N,8.644304°O / 42.046166; -8.644304
Bé d'interès cultural
Data3 juny 1931
IdentificadorRI-51-0000827
Activitat
DiòcesiDiòcesi de Tui-Vigo
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc webcatedraldetui.com Modifica el valor a Wikidata

La Catedral de Santa Maria de Tui és un temple catòlic situat a la ciutat de Tui, al sud de la província de Pontevedra (Galícia). Des de 1959 pertany a la Diòcesi de Tui-Vigo. La catedral és el màxim exponent artístic de la ciutat de Tui i està situada en la seva part més elevada en un castro (Tude) sobre un turó.

La seva construcció es va iniciar el 1120 i va ser finalitzada el 1180 en ple estil de l'arquitectura romànica. Com succeeix en la majoria de les catedrals, va tenir reformes importants en altres èpoques principalment en estil gòtic, com és el cas de la façana principal, datada aproximadament de l'any 1225.

Història[modifica]

La seva construcció es va iniciar a finals del segle xi, quan s'esmenta per primera vegada el 1095, en el document de donació dels Comtes de Galícia, Raimundo de Borgonya i Urraca. Es creu que va prendre el model de la catedral de Santiago de Compostel·la, amb girola i transsepte de tres naus. L'estil inicial és el romànic, amb una extraordinària riquesa i importància, la seva influència es va estendre a tota la regió del Miño gallec i portuguès on les esglésies conservades mantenen les formes decoratives del romànic tudense.

Entrada principal a la catedral.

La solució exterior del temple tudense també va abrigar formes originals, tant per la seva sobrietat com a elegància en partir de paraments lliures de volums i solament alternats pel joc de finestres romàniques. En els extrems de l'edifici catedralici es van dissenyar les torres, dues i dues en els extrems del transsepte, i dues torrasses en els peus. Aquestes línies afirmaven el caràcter i fermesa de l'edifici, tendint a un aspecte defensiu, que seria reforçat el 1424 amb la torre de San Andrés en la part nord, i la torre de Soutomaior en l'angle sud-oest del claustre gòtic el 1408. Les torres del transsepte serien desmuntades al segle xviii, sobrevivint només la torre de les campanes.

Museu[modifica]

En l'antiga capella de Santa Catalina es troba el Museu Catedralici amb les peces del tresor, entre les quals destaquen:

  • Copón de coco (segle xv)
  • Talla de la Verge la Patrona (segle XIV)
  • Lamentació de Crist mort, fragment del vell retaule major de 1520 en pedra calcària.

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Catedral de Santa Maria de Tui