Categoria Discussió:Nombres

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els símbols pretenen ser inclòs en, per exemple el símbol entre els nombres naturals i els nombres enters vol dir que els naturals estan inclosos en els enters. El text està en polonès (se suposa que els catalans l'hauríem d'entendre, ai no! que no és pas el mateix que polac) Liczby = nombres; Naturalne = naturals; calkowite = enters; wymierne = racionals; rzeczywiste = reals; zespolone = complexos...

M'agrada molt l'esquema perquè elimina un dels possibles problemes d'aquesta categorització: Que el lector no vegi evident on són els diferents tipus de nombres.

Però hi veig un inconvenient seriós (a banda de que fraccions no són un tipus de nombre sinó una forma de expressar els nombres racionals). La base del criteri és que un tipus de nombres és una subcategoria d'un altre tipus si està contingut en ell. Però si portem això a l'extrem ens trobarem que quant s'hagin desenvolupat els diferents tipus de nombres a la categoria arrel hi haurà: hexenions, biquaternions, nombres p-àdics... i el conjunt de categories no serà un arbre sinó una estructura de reticle amb un aspecte com el de la figura de la dreta.

Disculpeu els noms estan en polonès, prové de l'article nombres en polonès que és article de qualitat, no he posat aquest gràfic al nostre article nombres perquè cal traduir-lo, redibuixar-lo i explicar-lo. Però m'agrada molt perquè dóna una visió molt clara dels diferents tipus de nombres i les seves relacions. Fixeu-vos que la situació és encara més complicada perquè aquí només surten els conjunts principals no hi ha els nombres negatius (enters que no són naturals) ni els irracionals (reals que no són racionals) ni els imaginaris (complexos que no són reals) ni els transcendents (reals que no són algebraics). En general a cada inclusió es pot considerar un conjunt format pel elements del conjunt més gran que no pertanyen al més petit.

Una alternativa seria posar directament a la categoria nombres tots els tipus de nombres que tinguin prou articles per tenir categoria pròpia (5) i directament a la categoria nombres els altres.

Una variant seria prescindir de la categoria nombres. Penjar-ho directament tot d'aritmètica (nombres i aritmètica són quasi sinònims).

Un altre dubte és si teoria de nombres ha de ser una categoria de nombres o d' enters. És la categoria que té més articles (cal crear encara subcategories) però també manquen molts articles, probablement és la que creixerà més. El lector potser esperi trobar-ho directament a nombres sense haver de raonar que estudia les propietats dels enters i per tant té sentit que sigui una subcategoria d'enters.

Que en penseu? --Gomà (discussió) 20:30, 7 gen 2009 (CET)[respon]