Caterina Vasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Caterina Vasa (1539-1610)».
Infotaula de personaCaterina Vasa

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 novembre 1584 Modifica el valor a Wikidata
Nyköping Town (Suècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort13 desembre 1638 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Västerås Town (Suècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSträngnäs Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJoan Casimir de Zweibrücken-Kleeburg (1615–) Modifica el valor a Wikidata
FillsCarles X Gustau de Suècia, Cristina Magdalena de Wittelsbach, Adolf Joan I del Palatinat-Zweibrücken-Kleeburg, Maria Eufrosina del Palatinat-Zweibrücken-Kleeburg, Elionor Caterina de Zweibrücken Modifica el valor a Wikidata
ParesCarles IX Modifica el valor a Wikidata  i Marie de Palatinat-Wittelsbach Modifica el valor a Wikidata
GermansPrincess Maria Elizabeth of Sweden (en) Tradueix, Charles Philip, Duke of Södermanland (en) Tradueix, Carl Carlsson Gyllenhielm i Gustau II Adolf Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 15925859 Modifica el valor a Wikidata

Caterina Vasa - Katarina Vasa (suec) - (Nyköping, Suècia, 10 de novembre de 1584 - Västerås el 13 de desembre de 1638. Era una princesa sueca, filla del rei Carles IX de Suècia (1550-1611) i d'Anna Maria de Wittelsbach (1561-1589). Era germana del rei Gustau II Adolf i va ser mare de Carles X Gustau de Suècia.

Després de casar-se amb Joan Casimir de Zweibrücken-Kleeburg, es van traslladar a Alemanya a fer-se càrrec de les seves possessions, però pocs anys després, el 1622, tornaren a Suècia fugint de la devastació de la Guerra dels Trenta Anys, on reberen del seu pare la possessió del castell de Stegeborg.

Durant les campanyes militars del seu germà Gustau II Adolf en la Guerra dels Trenta Anys, Caterina es va fer càrrec de la seva neboda la princesa Cristina, sobretot quan la reina Maria Elionor va decidir el 1631 acompanyar el seu marit. Després de la mort de Gustau II Adolf el 1633 i de la depressió que va patir la reina vídua, el regent Axel Oxenstierna va decidir apartar Cristina de la seva mare i la princesa va ser confiada novament a Caterina, que es va traslladar a Estocolm. Això li va donar un paper important en la consolidació de la monarquia sueca, propiciant la fi de la dinastia Vasa per a introduir-hi la dinastia de Wittelsbach.

Matrimoni i fills[modifica]

El 21 de juny de 1615 es va casar a Estocolm amb Joan Casimir de Zweibrücken-Kleeburg (1589-1652), fill del comte palatí Joan I de Wittelsbach (1550-1604) i de Magdalena de Clèveris (1553-1633). El matrimoni va tenir nou fills:

Enllaços externs[modifica]