Cavia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Cavia (Castella i Lleó)».
Infotaula d'ésser viuCavia Modifica el valor a Wikidata

Cavia aperea
Període
Plistocè mitjà – recent[1]
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaCaviidae
SubfamíliaCaviinae
GènereCavia Modifica el valor a Wikidata
Pallas, 1766
Tipus taxonòmicCavia cobaya Modifica el valor a Wikidata
Espècies
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Cavia és un gènere de la subfamília dels cavins que conté els rosegadors coneguts amb el nom vulgar de «conills porquins».[2] L'espècie més coneguda del gènere és el conill porquí domèstic, C. porcellus, que és un animal de carn important a Sud-amèrica i un animal domèstic comú al món occidental.

Controvèrsia taxonòmica[modifica]

El gènere Cavia és classificat a l'ordre dels rosegadors, tot i que en el passat hi hagué un corrent minoritari a la comunitat científica que deia que les anàlisis d'ADN mitocondrial i proteïnes suggerien que els histricògnats possiblement pertanyien a un llinatge evolutiu diferent i, per tant, a un ordre diferent.[3] Si fos així, aquests grups serien un exemple d'evolució convergent. Altres científics criticaren aquesta hipòtesi.[4] Aquesta controvèrsia ja ha estat enterrada, car actualment es disposa de moltes proves genètiques moleculars que donen suport a la classificació de Cavia dins l'ordre dels rosegadors. Aquestes proves indiquen la seqüenciació preliminar del genoma de C. porcellus i diversos altres rosegadors.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cavia
  1. Entrada «Cavia» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. Wilson, Don E. (ed.); Reeder, DeeAnn M. (ed). Mammal Species of the World (en anglès). 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005, p. 1.552-1.553. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  3. Stiefel, Chana Freeiman. «Family feud - genetic evidence seems to show that guinea pigs are not rodents» (en anglès). Science World, 1996. Arxivat de l'original el 2011-01-13. [Consulta: 15 novembre 2007].
  4. "Molecular Biology and Evolution," Vol 11, 593-604 Arxivat 2008-12-05 a Wayback Machine. (anglès)
  5. «Guinea pig Genome Browser» (en anglès). Genome Browser Gateway. [Consulta: 4 desembre 2017].