Centelles (llinatge)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Centelles (en llatí: Centelles, Sentelles, Centellis, Centillas) són una família de la més alta noblesa del Principat de Catalunya que remunta el seu origen al temps de l'Imperi Carolingi. Establerta, pretesament, des de temps de Carles Martell al castell de Sant Martí de Centelles, prengué aquest topònim per cognom. El llinatge dels Centelles destacà en els exèrcits terrestres i marítims dels reis d'Aragó. Les seves armes heràldiques són losanjat d'or i gules.[1]

Antecedents[modifica]

  • Guadall I, vivia el 1041 i que encara no portava el cognom Centelles.
  • Gilabert I, mort després del 1062, podria ésser-ne el successor.
  • Guadall II, fill de l'anterior i mort abans del 1084, deixà dos fills:
    • Berenguer
    • Guadall III, mort després del 1096, que fou el successor, intervingué en l'acta de consagració de Taradell el 1076

Línia troncal dels Centelles[modifica]

Línies secundàries[modifica]

Gilabert de Centelles i Riu-sec heretà la baronia de Centelles que destinà des del 1362 al seu fill segon, Eimeric de Centelles i de Vilanova, mentre que el primogènit, Pere de Centelles i de Vilanova, continuava la línia de Nules, esdevinguda primogènita, i es casà amb Ramoneta de Riusec, senyora del castell de Rebollet i d'Oliva.

D'altra banda, aquesta família fou coneguda pels nombrosos aldarulls que causà a la València del segle xv, amb el seu enfrontament amb la família Vilaragut. En la segona meitat del segle xvi, Magdalena de Centelles, comtessa d'Oliva, casà amb Carles de Borja, duc de Gandia, i totes les senyories dels Centelles valencians passaren als Borja. Al carrer dels Cavallers de València encara es conserva l'antic palau dels Centelles.[3]

Referències[modifica]

  1. Armoria: Centelles
  2. Cuesta, José. Las glorias nacionales: grande historia universal de todos los reinos, provincias, islas y colonias de la monarquía española, desde los tiempos primitivos hasta el año 1854 (en castellà). vol.4. Librería de Don José Cuesta, 1853, p. 477. 
  3. Pere Maria Orts i Bosch. Gran Enciclopedia de la Comunidad Valenciana. Editorial Prensa Ibérica, 2005. Volum IV, veu: Centelles (linaje).

Bibliografia[modifica]