Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDirecció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
Dades
Tipusdirecció general Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballCultura Popular, Associacionisme Cultural, Etnologia i Patrimoni Cultural Immaterial
Història
ReemplaçaCentre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC)
Creació1993
Governança corporativa
Seu 
  • Plaça de Salvador Seguí, 1-9. 08001 Barcelona
Gerent/directorAdelaida Moya Taulés (2021- en el càrrec)
Part deDepartament de Cultura Modifica el valor a Wikidata

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural és una direcció general del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que té com a funcions definir i impulsar les polítiques públiques en els àmbits de promoció de la cultura popular i tradicional i l'associacionisme cultural d'acord amb les competències que preveu la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural.[1]

L'actual institució reemplaça des del 2011, en el rang de direcció general, les funcions del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC),[2] ens creat el 1993 i adscrit a la Direcció General de Patrimoni Cultural. La necessitat d'una institució d'aquestes característiques va sorgir arrel del I Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana (1981-82) on es van posar les bases de les actuals polítiques públiques en cultura popular i associacionisme cultural.[3]

La directora general és Adelaida Moya Taulés des del seu nomenament el 15 de juny de 2021.[4]

Funcionament i àrees d'actuació[modifica]

El Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural té diverses funcions i àrees d'actuació.[5] La institució s'organitza en dos Serveis (Servei de Recerca i Protecció; Servei de Promoció i Dinamització) i una secció de gestió administrativa.

El Servei de Recerca i Protecció[6] s'encarrega de la recerca, documentació i salvaguarda de la cultura popular, el patrimoni etnològic i el patrimoni cultural immaterial de Catalunya. Té les funcions per a inventariar i declarar festes i elements dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. És el servei encarregat per a proposar i tramitar els expedients de declaració de bé cultural d'interès nacional en la categoria de zona d'interès etnològic i les candidatures a la inclusió dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. A més, impulsa programes de recerca i documentació de l'etnologia catalana en el marc de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i en el Centre de Documentació i Recerca de la Cultura Tradicional i Popular. L'òrgan consultiu de l'àrea és el Consell de l'Etnologia.

El Servei de Promoció i Dinamització[7] té les funcions de desenvolupar programes de promoció i dinamització de l'associacionisme cultural, la producció i creació artística amateur, estimular la cooperació amb les federacions de l'associacionisme cultural i afavorir la seva projecció exterior. Així com supervisar i tramitar els expedients de declaració d'entitat d'interès cultural. El servei recull dades, realitza debats i impulsa projectes d'innovació en el si de les entitats culturals de Catalunya. L'òrgan consultiu de l'àrea és el Consell de l'Associacionisme Cultural català.

Llistat de directors generals[modifica]

Des de la creació de la institució el 1993 ha tingut vuit directors i directores (6 homes i 2 dones):[8]

Referències[modifica]

  1. «LLEI 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural.». [Consulta: 3 juliol 2021].
  2. 2,0 2,1 «Lluís Puig substitueix Ramon Fontdevila al CPCPTC». Regió7, 24-01-2011. [Consulta: 17 maig 2012].
  3. «Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional | enciclopèdia.cat». [Consulta: 3 juliol 2021].
  4. «DECRET 234/2021, de 15 de juny, de nomenament de la senyora Adelaida Moya Taulés com a directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura.». [Consulta: 3 juliol 2021].
  5. «Àrees d'actuació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 juliol 2021].
  6. «Servei de Recerca i Protecció». [Consulta: 3 juliol 2021].
  7. «Servei de Promoció i Dinamització».
  8. «Del SCT al CPCPTC». . Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 17 maig 2012]. PDF
  9. 9,0 9,1 «Memòria del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació 2006». . Generalitat de Catalunya, 2006, p. 12 [Consulta: 17 maig 2012]. PDF
  10. 10,0 10,1 «Lluís Puig, nou director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional». cultura21, 25-01-2011. Arxivat de l'original el 2011-09-14. [Consulta: 17 maig 2012].
  11. Osona.com. «Maria Àngels Blasco, nova directora general de Cultura Popular | Osona.com». [Consulta: 3 juliol 2021].
  12. «Adelaida Moya assumeix la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural» (en catalan). [Consulta: 3 juliol 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]