Centre polític

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El centre polític és una ideologia política que es defineix per oposició als extrems d'esquerra i dreta. És per això que el seu contingut canvia segons el moment històric i el lloc, ja que depèn dels moviments més conservadors o més progressistes que sorgeixin en un indret donat. La majoria de persones es defineix com de centre a les enquestes sobre intenció de vot, per això els grans partits intenten ocupar aquest espai electoral, que es caracteritza per la moderació. A vegades se l'identifica amb l'anomenada tercera via[cal citació], tot i que els seus orígens són anteriors.

Els grups que es denominen centristes busquen el diàleg amb altres forces i proposen una economia capitalista però amb intervenció de l'Estat per garantir els drets bàsics (és a dir, una fórmula similar a l'Estat del benestar). Aposten per la tolerància religiosa, tot i que predomina en ells la influència cristiana.

En l'actualitat als Països Catalans no hi ha cap partit polític purament de centre. Entre els existents en el passat cal destacar: Centre Català (1976-1978) i Unió del Centre de Catalunya.