Cervesa El Águila

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCervesa El Águila
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusempresa Modifica el valor a Wikidata
Indústriacerveseria Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicasocietat anònima Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1900
Governança corporativa
Seu
Propietat deHeineken Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcervezaelaguila.es… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: 100059898652186 Twitter (X): cervezaelaguila Instagram: cervezaelaguila Modifica el valor a Wikidata

El Águila va ser una marca de cervesa espanyola, fundada a Madrid el 1900. A la fi del segle xx va ser reanonenada com Amstel pel seu propietari, l'empresa cervesera Heineken International.

Història[modifica]

El 9 de maig de 1900 l'empresari Augusto Comas y Blanco va fundar a Madrid la S.A. El Águila, com moltes altres marques de cervesa que es van llançar a principis del segle xx. L'1 d'abril de 1903 va sortir al mercat la cervesa El Águila, en una època que la cervesa era poc coneguda, ja que prevalia el vi en les tavernes.

Fàbrica de cervesa L'Àguila (actualment Biblioteca Regional Joaquín Leguina), just davant de l'estació de Delícies.

L'emplaçament de la primera factoria, dedicada a la fabricació de cervesa i gel, es trobava al carrer General Lacy, propera a l'estacions de Delícies i Atocha i amb connexió, mitjançant vies pròpies, amb la línia ferroviària de mercaderies que unia Atocha i Príncepe Pío. La fàbrica va iniciar la seva construcció entre 1912 i 1914 segons plànols de l'enginyer alemany Langeloth i inicialment sota la direcció tècnica de l'arquitecte Eugenio Jiménez Correa (autor de l'església de San Fermín de los Navarros).[1] Posteriorment va ser ampliat successivament entre 1915 i 1935 per l'arquitecte Luis Sainz de los Terreros (en la fase de 1925-1927), afegint-li les cotxeres, mòduls de processos, cellers, sitges i la geladora.

El 1936, en esclatar la Guerra Civil, durant la defensa de Madrid alguns directius de la companyia van ser assassinats. Ja en la postguerra, després de la reparació de diversos danys en les sitges i a la zona de fermentació, la van posar novament en producció.

Expansió[modifica]

En els anys següents va començar el creixement de la companyia amb l'adquisició de petites fàbriques en altres punts d'Espanya: la fàbrica cordovesa La Mezquita, la participació majoritària en la maltería Los Ángeles, la construcció d'una nova maltería a Còrdova i la construcció a València d'una nova fàbrica. Posteriorment van comprar una petita fàbrica també valenciana, La Huertana, que va acabar sent traslladada a Alacant amb el nom de El Neblí, el 1958 adquirir a Cartagena la fàbrica de El Azor i el 1959 inaugurar El Gavilán a Mèrida.

En 1969 va entrar en funcionament una nova fàbrica a San Sebastián de los Reyes (Madrid), la construcció dels quals s'havia iniciat en 1966, i que va estar en producció paral·lelament amb la de Madrid fins a 1982.

Per a l'expansió en el nord del país, es va engegar en 1968 una fàbrica a Saragossa.

Innovació[modifica]

En 1962 se substitueix el tradicional barril de fusta pel d'alumini i es comença a utilitzar l'ampolla de litre (litrones). L'any 1971, la fusta és substituïda pel plàstic en els envasos.

A partir de 1972 es creen noves especialitats de cervesa: Águila Dorada, amb més cos i sabor més sobri, Águila Imperial (sortida el 1976) i Águila Reserva. Poc més tard es llança Àguila Sin una de les primeres marques del mercat en la seva categoria, així com una cervesa negra especial marca Níger. Ja en els vuitanta es produeixen els llançaments de l'Águila Pilsener, Adlerbrau, Máster i Buckler, sent aquesta última la cervesa sense alcohol capdavantera al mercat espanyol.

Adquisició per Heineken[modifica]

En 1984, el grup cervecer holandès Heineken N.V. adquireix una important participació accionarial en El Águila (32%). El 1985 tanca la seva fàbrica de General Lacy quedant sense ús l'edifici fins a la seva posterior remodelació que ho va convertir a la Biblioteca Regional Joaquín Leguina. Així mateix comença un procés de centralització de la producció en les plantes de San Sebastián de los Reyes i de Quart de Poblet, venent algunes de les seves altres fàbriques o simplement tancant-les.

L'any 2000 es fusiona amb el Grup Cruzcampo, adquirit íntegrament també per Heineken.

Desaparició de la marca[modifica]

Des de començaments del segle xxi, el grup holandès Heineken, amb la finalitat d'unificar marques, ha convertit la marca El Águila en Amstel, en un llarg procés de canvi de marca en el qual han conviscut ambdues marques. Amb això la marca centenària de cervesa El Águila va desaparèixer.

Referències[modifica]

  1. Gutiérrez Marcos, Javier «La fábrica de cervezas" El Águila" de Madrid/España». Informe de Construcción, 49, 1997, pàg. 23-30. ISSN: 0020-0883.

Enllaços externs[modifica]