Chaetops

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuChaetops Modifica el valor a Wikidata

timalí saltaroques del Cap Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaChaetopidae
GènereChaetops Modifica el valor a Wikidata
Swainson, 1832
Espècies
  • C. frenatus
  • C. aurantius

Chaetops és un gènere d'aus insectívores o omnívores de grandària mitjana, únic de la família de quetòpids (Chaetopidae), a l'ordre Passeriformes. En anglès reben el nom comú de "Rock-jumpers" (saltarroques). El gènere està format per dues espècies, Chaetops frenatus i Chaetops aurantius, endèmiques del sud d'Àfrica. S'han considerat espècies diferents basant-se en les diferències de plomatge i mida. Les àrees de distribució no estan solapades però sí molt prop.

Morfologia[modifica]

Es tracta de petites aus de plomatge majoritàriament de color marró i vermell. Ambdues espècies tenen llargues cues negres amb la punta blanca, coll negre, grans línies blanques que surten des de la base del bec i s'enfilen cap a baix i enrere. Ventre vermellós o ataronjat i gris i negre a l'esquena i ales.

  • L'iris és de color vermell i el bec i les potes són de color negre.
  • Les seves ales són molt petites i no volen molt sovint.

Alimentació[modifica]

Passen la major part de la seva vida corrent i saltant entre roques i pastures, mentre cacen insectes. S'alimenten d'un ampli ventall de preses, incloent erugues, papallones, llagostes, escarabats i mosques. A més també s'inclouen llangardaixos i dragons, amfibis, escorpins, anèl·lids i aranyes.

Reproducció[modifica]

Són monògams i les parelles d'establèixen en territoris que són defensats durant tot l'any. Els territoris Chaetops frenatus varia en grandària de 4-11 hectàrees. Les dues espècies es tenen ajudants, en general els joves de les niuades anteriors, que ajuden la parella reproductora en la cura dels joves. Chaetops frenatus pon generalment dos ous, mentre que Chaetops aurantius pon 2 -3. Ambdós sexes coven durant 19-21 dies. Els pollets són alimentats pels pares i ajudants per trenta dies, però abans d'aquest període deixen el niu.

Taxonomia[modifica]

En principi, aquestes aus es van col·locar a la família dels túrdids (Turdidae), i també a la dels sílvids (Sylviidae) i la dels timàlids (Timaliidae), però recents estudis d'ADN indiquen que aquestes passeriformes primitius estan en realitat més relacionats amb els picatàrtids (Picatharthidae), on de vegades són inclosos. Es distingeixen dues espècies:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chaetops