Calcídids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Chalcididae)
Infotaula d'ésser viuCalcídids
Chalcididae Modifica el valor a Wikidata

Chalcis biguttata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SuperfamíliaChalcidoidea
FamíliaChalcididae Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1817
Subfamílies
Vegeu text

Els calcídids (Chalcididae) són una família d'himenòpters apòcrits de la superfamília Chalcidoidea, de mida moderada composta fonamentalment de parasitoides i d'uns poc hiperparasitoides (els que parasiten a altres paràsits). Són predominantment de regions tropicals.

La família sembla polifilètica, és a dir que no tenen un avantpassat comú. No obstant això és possible que cadascuna de les subfamílies sigui monofilètica i tal vegada calgui elevar algunes al rang de famílies en el futur proper.

Característiques[modifica]

Són vespes robustes generalment negres amb marques grogues, vermelles o blanques; rarament són de brillants colors metàl·lics amb la superfície fortament llaurada. Solen mesurar entre 2 i 7 mm. Cos robust, cap petit amb ulls i ocel presents, antena curta. Són alguna cosa geperuts a causa del desenvolupament del tòrax; el primer i el segon parell de potes petites, i el tercer pas amb fèmurs molt dilatats i dentats, tíbia prima i corba. Ales de venació molt simple. Abdomen amb ovipositor curt, sense curvatura cap amunt.

Història natural[modifica]

Els hostes o preses més freqüents dels calcídids són Lepidoptera (papallones i arnes) i Diptera (mosques, mosquits, etc.) però algunes espècies ataquen membres d'Hymenoptera (abelles, vespes o formigues) i Coleoptera (escarabats).

Taxonomia[modifica]

La família Chalcididae inclou 90 gèneres i 1.469 espècies,[1] repartides en cinc subfamílies:[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calcídids
  1. Aguiar, A.P.; Deans, A.R.; Engel, M.S.; Forshage, M.; Huber, J.T.; Jennings, J.T.; Johnson, N.F.; Lelej, A.S.; Longino, J.T. «Order Hymenoptera Linnaeus, 1758. In: Zhang, Z.-Q. (Ed.) Animal Biodiversity: An Outline of Higher-level Classification and Survey of Taxonomic Richness (Addenda 2013)». Zootaxa, 3703, 2013, pàg. 1–82.
  2. «BioLib - Chalcididae». [Consulta: 15 setembre 2023].