Chao Cuo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChao Cuo
Biografia
Naixement200 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort154 aC Modifica el valor a Wikidata (45/46 anys)
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof, polític Modifica el valor a Wikidata

Chao Cuo (xinès tradicional: 晁錯, xinès simplificat: 晁错, pinyin: 'Cháo Cuò') (? 200–154 aEC) va ser un assessor polític i oficial administratiu xinès de la Dinastia Han (202 aEC – 220 EC), conegut per les seves capacitats intel·lectuals i de prospectiva en matèries marcials i polítiques. Encara que no contrari a la filosofia de Confuci (551-479 aEC), va ser descrit per posteriors erudits de Han Oriental com a legalista.

Va ser dels primers defensors de la revocació del tractat heqin amb els nòmades xiongnu del nord. Va comparar les fortaleses i debilitats relatives de les tàctiques militars dels Xinesos Han i els Xiongnu. En un treball escrit del 169 aEC, ell va advocar per una política sistemàtica de poblar i defensar les àrees de frontera. Va proposar que els migrants civils amb el suport el govern poguessen entrenar-se com milícies mentre desenvolupaven i conreaven regions remotes les quals patien sovint l'atac de forces nòmades. Va ser víctima de l'execució armada quan els seus rivals polítics en la cort imperial van convèncer a l'Emperador Jing del que la mort de Chao limitaria o almenys mitigaria la Revolta dels Set Estats.

Referències[modifica]

  • Chang, Chun-shu. (2007). The Rise of the Chinese Empire: Volume II; Frontier, Immigration, & Empire in Han China, 130 B.C. – A.D. 157. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 0472115340.
  • Ch'ü, T'ung-tsu. (1972). Han Dynasty China: Volume 1: Han Social Structure. Editat per Jack L. Dull. Seattle i Londres: University of Washington Press. ISBN 0295950684.