Cheb Balowski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:28, 8 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaCheb Balowski
Biografia
NaixementBarcelona
Activitat
Estilska, reggae, patxanga, rumba i ragga
VeuYacine Belahcene i Benet

Segell discogràficPropaganda Pel Fet, Kasba Music
Artistes relacionatsNour, Yacine & The Oriental Groove
Obra
Obres destacables
Bartzeloona (2001)
Potiner (2003)
Plou Plom (2005)

Lloc webhttp://www.chebbalowski.com/
Musicbrainz: f26c8f8e-0d95-45c9-a26d-b6deb2668099 Songkick: 362310 Discogs: 362213 Viasona: cheb-balowski Modifica el valor a Wikidata

Cheb Balowski és un grup de música barceloní que barreja estils com l'ska, el reggae, la patxanga, la rumba i el ragga. Cheb Balowski, deriva del verb polonès balovac, que significa divertir-se ballant.[1] La banda està formada per un total d'onze artistes i els seus discos barregen cançons en català, castellà i àrab.

El grup

Van començar a ser coneguts l'any 2000, quan van realitzar les seves primeres actuacions als voltants de Barcelona. A final d'aquest mateix any, a més a més d'actuar al BAM[2] es van presentar a les Festes del Pilar de Saragossa i van ser el grup seleccionat per Joxe Ripiau per acompanyar-los en els seus comiats de Bilbao (Kafe Antzokia),[3] Guipúscoa (Sala Pagoa) i Barcelona (Cotxeres de Sants).[4]

Els tres discs que han publicat són:

Els Discs

Bartzeloona

El setembre de 2001 van publicar el primer CD "Bartzeloona", que va ser produït per Iñigo Muguruza i editat pel segell Propaganda. Les primeres presentacions del disc es van realitzar als festivals Altaveu Frontera de Sant Boi de Llobregat i Mercat de Música Viva de Vic, ambdós a la província de Barcelona i amb una gran repercussió mediàtica. La presentació a Madrid es va realitzar el 18 d'octubre a la Sala Suristán i posteriorment també es van presentar a Bilbao, Vitòria, Saragossa, Osca i finalment Barcelona, on van reunir 900 persones un plujós dijous del mes de novembre.

Ja en el 2002 van continuar les presentacions del seu disc en festivals de més importància com l'Actual (Logronyo, al gener), la Festa de la Diversitat (Barcelona, al maig), el Senglar Rock (Montblanc, al juliol), el Festival de Convivència (Grissolles, França, al juliol), la Mar de Músiques (Cartagena, al juliol), l'Etno Sur (Alcalá de la Real, al juliol) o el Zaragoza Global (Saragossa, al setembre).

En aquest primer disc hi trobem un ambient mediterràni i tot un còctel de ritmes a base de ragga, salsa, ska, rap, raï, patxanga, etc. Utilitzant el català, àrab, francès i castellà per donar una visió crítica i plural de la societat.

Potiner

Cheb Balowski aposta en aquest nou viatge per aturar-se i fer de l'estada als ports que visita un exercici d'aprofundiment a les tradicions musicals. Fent de potiner un disc transgressor i ple de sorpreses sense perdre el caràcter festiu del primer.

La gira de presentació d'aquest segon disc va incloure al voltant de 150 actuacions repartides per Espanya, Bèlgica, Itàlia, Països Baixos, Alemanya i França. El disc produït per Stephane Carteaux, tècnic habitual dels directes de la banda i antic baixista de Color Humano, va representar un avanç en el desenvolupament artístic del grup que es caracteritza per la densitat rítmica dels temes, amb melodies que giren entre flamenc, ritmes balcànics, àrabs i mediterranis.

Plou Plom

En la gravació del tercer àlbum, Plou Plom han participat Iñigo Muguruza, David B., Minsa, Fermín Muguruza i Sorkun, i l'han coproduït Stephane Carteaux i David B. El grup incorpora un nou bateria (Jordi Herreros) i substitueix el saxofonista Marcel Pie per Sisu a partir de la sortida de l'àlbum.[1]

Principals col·laboracions en altres discs

  • Barcelona Zona Bastarda (Organic Records, 2002).
  • Barcelona Raval Sessions (K Industria, 2003).

Referències

  1. 1,0 1,1 «"Plou plom", l'últim disc de Cheb Balowski, sortirà a la venda l'1 de març». 3cat24.cat, 02-02-2005. [Consulta: 11 juny 2019].
  2. «BAM: 15 anys d'avanguarda musical». Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 11 maig 2008].
  3. «Agenda» (en castellà). Kafe Antzokia, 2000. [Consulta: 11 maig 2008].
  4. «Agenda de conciertos» (en castellà). FortuneCity.com, 2000. [Consulta: 11 maig 2008].

Enllaços externs