Chéri Samba

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChéri Samba
Biografia
Naixement30 desembre 1956 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Dades personals
Altres nomsSamba, Cheri
Chereau, Jean-Baptiste
Samba wa Nbimba Nʹzinga Modifica el valor a Wikidata
Grup ètnicAfroamericà Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, artista Modifica el valor a Wikidata
Representat perPascal Polar Gallery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansCheik Ledy Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webcherisamba.net Modifica el valor a Wikidata

Chéri Samba o Samba wa Mbimba N'zingo Nuni Masi ndo Mbasi (30 de desembre de 1956, Kinto M'Vuila) és un artista contemporani de la República Democràtica del Congo, convertint-se d'aquesta manera en un dels artistes africans més coneguts dels darrers temps.[1]

Moltes de les seves obres es troben en col·leccions d'institucions de renom com el Centre Pompidou de París, el Museu d'Art Modern de Nova York o en la Col·lecció d'Art Africà Contemporani (CAAC) de Jean Pigozzi.[2] Una de les característiques més destacades de la seva obra és incloure textos en francès, anglès i llenguatge lingala[3] que expressen comentaris sobre aspectes de la vida diària, social, polític i econòmic d'Àfrica.

Actualment, Samba viu entre Kinshasa i París.

Biografia[modifica]

Chéri Samba va néixer a Kinto M'Vulia (Congo). Prové d'una família on el seu pare era ferrer i la seva mare grangera. El 1972, amb tan sols 16 anys, va deixar el seu poble natal per a buscar feina en tallers de pintors i participar en la realització de cartells publicitaris a Kinshasa (capital de la República Democràtica del Congo), on es trobà amb artistes com Moke i Bodo. Serà a la mateixa capital on s'impregnarà del cultiu comercial de còmics el qual influirà en la seva obra posterior.

El 1975, va obrir el seu propi estudi i es converteix en il·lustrador de la revista Info Bilenge Entreteniment. Samba va utilitzar el treball com a pintor de cartells i alhora de còmics per a crear el seu estil. Va manllevar l'ús de la paraula "bombolles", l'art que li va permetre sumar no només narrativa, sinó també el comentari en les seves composicions donant-li així el seu estil de combinar quadres amb el text. La primera exposició va tenir lloc a les parets del seu estudi. Gràcies a aquesta, va guanyar una certa notorietat local i entre el 1975 i 1978 va tenir diversos encàrrecs de clients locals.

Participà com a figura central d'una pel·lícula documentada el 1982 i dirigida per Mweze Ngangura, qui va oferir les seves reflexions sobre la vida a Kinshasa. Set anys més tard, el 1989, l'exposició Les Magiciens de la Terre al Centre Nacional d'Art i Cultura Georges Pompidou de París el va fer conegut a nivell internacional. En 2001 exposa al Museu Valencià d'Etnologia.

El 2007, Robert Storr va convidar a Chéri Samba a participar en la 52a Exposició Internacional d'Art de la Biennal de Venècia, titulada Pensar amb els sentits, sent amb la ment. Art in the Present Tense.[4]

Obres[modifica]

Les pintures de Chéri Samba estant constantment en relació entre la veritat i la falsa ingenuïtat. La major part dels quadres inclouen elements relacionats amb la sàtira social (evidència que queda clara en els textos de les seves obres). L'ús del color i la pràctica de l'autoretrat en la seva pintura són dues de les característiques principals de la seva obra.

Algunes de les exposicions més importants de l'artista són:

  • 2012/2011

Els mons globals Art Contemporani Després de 1989 a "Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe" (Alemanya)

  • 2011

JAPANCONGO: "Carsten Höllerʼs" a la col·lecció de Jean Pigozzi,"Le Magasin,Centre national d'Art Contemporain" (França)

  • 2007/2008

Why Africa? Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli Turin (Itàlia) Popular Painting de Kinshasa Tate Modern, (Room 10) (Londres)

  • 2007

El Biennal de Venècia al Pavelló de Venècia (Itàlia)

  • 2004

"Africa Remix Art Contemporain d'un continent", (Exposició mòbil: Alemanya, Regne Unit, França, Tòquio)

Referències[modifica]

  1. Segade, Manuel. Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se. Històries de l'Espai 10 i l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró. 1a edició. Barcelona: Fundació Joan Miró, 2014. ISBN 978-84-941239-8-6 [Consulta: 25 abril 2014].  Permís de reutilització CC-BY-SA 3.0 via OTRS
  2. Contemporary African Art Collection, Geneva Arxivat 2019-08-21 a Wayback Machine. - Paintings and bio
  3. Biographie de Chéri Samba sur le site du MoMA.
  4. Article du The Huffington Post, The Venice Biennale, 7 juin 2007, consulté le 14 mars 2011.