Cilindrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCilindrita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPb₃Sn₄Sb₂S14
Epònimcilindre Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs > sulfosals
Nickel-Strunz 10a ed.02.HF.25a
Nickel-Strunz 9a ed.2.HF.25a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.17 Modifica el valor a Wikidata
Dana03.01.04.01
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Hàbit cristal·lícilíndric
Massa molar1,844.71
Colorgris ploma, negre grisenc
Exfoliacióperfecta {100}
Tenacitatmal·leable
Duresa2,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegra
Diafanitatopaca
Gravetat específica5,4 a 5,42
Densitat5,4
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolCy Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La cilindrita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany i dona nom al grup de la cilindrita.[2] El nom prové del grec κυλινδρος, kylindros, que significa cilindre, pel seu hàbit cristal·lí força únic. El mineral va ser descobert el 1893 a la mina de Santa Cruz, prop de la ciutat de Poopó a Bolívia.

Característiques[modifica]

La clilindrita és un sulfur de plom, estany, ferro i antimoni amb la fórmula química de Pb₃Sn₄Sb₂S14. Forma part de les sulfosals i no és magnètica ni radioactiva.[3] Forma cristalls pinacoidals triclínics que sovint es mostren com tubs o cilindres. El seu color oscil·la entre negre i gris metàl·lic, amb una duresa a l'escala de Mohs de 2,5 i un pes específic de 5,4. A més dels quatre metalls de la seva fórmula sol portar altres com a impureses, entre els quals és freqüent la plata. És extreta a les mines com a mena d'estany i antimoni.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la cilindrita pertany a «02.HF: Sulfosals de l'arquetip SnS, amb SnS i unitats d'estructura de l'arquetip PbS» juntament amb els següents minerals: vrbaïta, franckeïta, incaïta, levyclaudita, potosiïta, coiraïta, abramovita i lengenbachita.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma i apareix en els filons hidrotermals de jaciments d'estany. Normalment es troba associada a altres minerals: franckeïta, estannita, incaïta, potosiïta, teal·lita, jamesonita, boulangerita, cassiterita, galena, pirita o esfalerita. Fora de Bolívia, on va ser descoberta, també se'n troba a Ucraïna i Sibèria.

Bibliografia[modifica]

  • Palache, Charles; Berman, Harry; Frondel, Clifford. «Cylindrite». A: The System of Mineralogy of James Dwight Dana and Edward Salisbury Dana Yale University 1837-1892. Volume I: Elements, Sulfides, Sulfosalts, Oxides.. 7a ed.. Nova York: John Wiley and Sons, Inc., 1944, p. 482-483. 

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cilindrita
  1. «Cylindrite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 4 maig 2014].
  2. «Cylindrite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 4 maig 2014].
  3. Anthony, John W.; Bideaux, Richard A.; Bladh, Kenneth W.; Nichols, Monte C. «Cylindrite». A: Handbook of Mineralogy, (PDF) (en anglès). Mineralogical Society of America, 2001 [Consulta: 27 febrer 2014].