Cinesiologia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La cinesiologia és l'estudi de moviment humà. Erròniament també se l'anomena quinesiologia o kinesiologia.

La teoria de la cinesiologia combina l'estudi dels components biològics del moviment humà incloent-hi l'anatòmic, el fisiològic, el neurològic, el bioquímic i el biomecànic. També estudia la relació entre la qualitat del moviment humà i la salut global de l'organisme humà.

El coneixement teòric de la cinesiologia s'aplica a moltes àrees incloent-hi la teràpia física, la terapèutica ocupacional, la quiropraxi, l'osteopatia, la fisiologia de l'exercici, la teràpia del massatge i l'ergonomia. L'enfocament d'aquestes aplicacions pot ser terapèutic, preventiu o d'alt rendiment. Les aplicacions de la cinesiologia també poden incorporar coneixement d'unes altres disciplines com la psicologia, la sociologia, estudis culturals, l'ecologia, la biologia evolucionària i l'antropologia. Els camps interdisciplinaris relacionats amb les habilitats motores, la recerca d'habilitats apreses que són grafonòmics, per exemple, l'estudi del control de moviment d'escriure a mà i l'estudi del control motor en la parla.

La cinesiologia també pot incloure l'estudi de les àrees d'aplicació (semblant a un estudi mèdic). Per exemple, la quiropraxi podria ser estudiada d'aquesta manera fent un experiment per mesurar la seva eficàcia en el dolor crònic. Altres experiments podrien mesurar menys qualitats subjectives, com un efecte fisiològic específic (tal com la pressió arterial).

La cinesiologia és diferent de la cinesiologia aplicada, que és una forma de la cinesiologia de diagnosi. Alguns consideren que la cinesiologia aplicada és pseudocientífica.[1]

Regulació[modifica | modifica el codi]

Canada[modifica | modifica el codi]

A Canada, la Cinesiologia és una professió de l'àmbit de la salut regulada[2] La cinesiologia va ser regulada com a professió dins de l'àmbit de la salut a la provincia d'Ontario l'estiu del 2007[3] i s'han fet propostes semblants per a l'altres províncies canadenques.

Estats Units[modifica | modifica el codi]

En els Estats Units, l'associació americana de cinesiologia és l'organització cinesiològica nacional dels departaments universitaris que donen una informació professional sobre els programes de grau en cinesiologia..[4]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinesiologia Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Benedetti, Paul; MacPhail, Wayne. Spin Doctors: The Chiropractic Industry Under Examination (en anglès). Dundurn, 2003, p.240. ISBN 155002406X. 
  2. Hoffman, S. J.. Shirl J. Hoffman. Introduction to Kinesiology. 3 (en english). Human Kinetics, 2008. ISBN 0736076131, 9780736076135. 
  3. «Kinesiology Act, 2007, S.O. 2007, c. 10, Sched. O». E-laws.gov.on.ca, 2007-06-04. [Consulta: 2009-07-25].
  4. «American Kinesiology Association». Americankinesiology.org, 2001-01-06. [Consulta: 2009-07-25].