Claire Trevor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClaire Trevor

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Claire Wemlinger Modifica el valor a Wikidata
8 març 1910 Modifica el valor a Wikidata
Bensonhurst (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 abril 2000 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Newport Beach (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Insuficiència respiratòria Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióAmerican Academy of Dramatic Arts (–1929) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de cinema, actriu de televisió, actriu de teatre, actriu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1933 Modifica el valor a Wikidata –  1987 Modifica el valor a Wikidata
GènereWestern Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMilton H. Bren (1948–1979) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0872456 Allocine: 1408 Rottentomatoes: celebrity/1015699-claire_trevor Allmovie: p71758 TCM: 194063 TV.com: people/claire-trevor IBDB: 62641 TMDB.org: 14965
Discogs: 2802444 Find a Grave: 20840 Modifica el valor a Wikidata

Claire Trevor, nascuda Claire Wemlinger, (Nova York, 8 de març de 1910 - Newport Beach, Califòrnia, 8 d'abril de 2000) va ser una actriu estatunidenca. Va ser anomenada la "Reina del cinema negre" pels seus nombrosos papers de malvada. Va actuar a més de 60 pel·lícules.

Claire Trevor a The High and the Mighty (1954).

Biografia[1][2][modifica]

Era filla única, i la seva família tenia orígens irlandesos i francesos.

La carrera de Trevor es va prolongar al llarg de més de set dècades, amb èxits al teatre, la ràdio, la televisió i el cinema. Trevor solia interpretar rosses fredes i astutes, així com qualsevol tipus de brivall. Després d'estudiar en l'American Academy of Dramatic Arts, va començar a actuar al teatre a finals dels anys vint. El 1932 treballava en Broadway i aquell mateix any va començar a actuar en curts de la productora Vitaphone rodats a Brooklyn. El seu debut en el cinema va tenir lloc amb Jimmy and Sally (1933), al paper de "Sally Johnson". Altres actuacions notables van ser la del clàssic western Stagecoach, al costat de John Wayne, i la de Murder, My Sweet amb Dick Powell.

Trevor va guanyar l'Oscar a la millor actriu secundària pel seu treball a Key Largo (1948), al costat de Humphrey Bogart, Edward G. Robinson i Lauren Bacall. Va anar també nominada al mateix Oscar per Punt mort, un melodrama de 1937 en el que interpretava a una bona noia que es fa prostituta, i per The High and the Mighty , una pel·lícula de 1954 sobre un desastre aeri protagonitzat per John Wayne. El 1956, Trevor va guanyar un Emmy pel seu treball a Dodsworth, al costat de Fredric March, en el programa de la NBC 'Producers Showcase'.

La Claire Trevor School of the Arts en la Universitat de Califòrnia, Irvine, va ser denominada així en homenatge a Trevor. Tant el seu Oscar com el seu Emmy s'hi exhibeixen en l'Arts Plaza. Claire Trevor té una estrella en el Passeig de la Fama de Hollywood.

Trevor es va casar amb el productor cinematogràfic Clark Andrews el 1938, però es van divorciar quatre anys després. El seu segon matrimoni va ser amb Cylos William Dunsmoore, amb el qual va tenir un fill, Charles, que va morir el 1978 a causa d'un accident d'avió. Es van divorciar el 1947. L'any següent, Trevor es va casar amb Milton Bren, un altre productor. El matrimoni va durar fins a la mort d'ell el 1979 a causa d'un tumor cerebral.

Trevor va deixar la interpretació el 1987, encara que va tenir una actuació especial en Cerimònia de Lliurament dels Oscar de 1998. Va morir als 90 anys per fallada respiratòria. Va ser incinerada; i les seves cendres van ser escampades al mar.

Filmografia seleccionada[3][modifica]

Premis i nominacions[4][modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Biografia de Claire Trevor». The New York Times.
  2. «Biografia de Claire Trevor» (en anglès). imdb.
  3. «Filmografia de Claire Trevor». The New York Times.
  4. «Premis de Claire Trevor». The New York Times.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Claire Trevor