Classisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El classisme és la discriminació en funció de la classe social.[1] Es tracta d'un prejudici que fa que membres de grups socials privilegiats pretenguin frenar les oportunitats o tinguin un concepte desfavorable d'aquells individus de grups socials menys afavorits. Com a reacció defensiva, aquests també poden desenvolupar prejudicis cap a la classe dominant, que poden desembocar en conflictes socials. El classisme augmenta si hi ha coincidència entre origen ètnic i poder adquisitiu. El classisme es dona tant a nivell personal (una persona o grup és classista) com estructural, quan el sistema afavoreix la divisió de classes i perjudica les classes subalternes.

Es relaciona amb l'elitisme quan la discriminació porta a buscar el poder d'aquells situats a dalt de la piràmide social i es restringeix la barreja interclassista (per exemple amb clubs exclusius o escoles destinades a una determinada classe social).[2] Si a més es propugna que el poder polític ha d'estar restringit a aquesta elit, es cau en l'oligarquia o aristocràcia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Navarro, Vicenç. «El classisme (discriminació de classe) que apareix en el llenguatge dominant a Espanya». Públic, 20-02-2018. [Consulta: 23 febrer 2022].
  2. Cañadell, Rosa. «El classisme… a l'educació a Catalunya». Crític, 27-11-2015. [Consulta: 23 febrer 2022].