Claude Combes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClaude Combes

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Claude Jean Pierre Combes Modifica el valor a Wikidata
22 juliol 1935 Modifica el valor a Wikidata
Perpinyà (Catalunya del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 juliol 2021 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Perpinyà (Catalunya del Nord) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Director de tesiLouis Euzet Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBiologia i parasitologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbiòleg, parasitòleg, catedràtic, investigador Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralAntoine Pariselle (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Claude Combes (Perpinyà, 22 de juliol de 1935 - Perpinyà, 8 de juliol de 2021) o Claudi Combes[1] fou un biòleg parasitòleg rossellonès que influí amb el seu mestratge, especialment en el camp de la teoria de les interaccions duradores, en diverses generacions d'ecòlegs francesos formats als anys 90.

Biografia[modifica]

Estudià al Liceu Arago [2] de Perpinyà. Superà el concurs de professor agregat de ciències naturals el 1958 i es doctorà en Ciències Naturals per la universitat de Montpeller el 1967 amb la tesi Biologie, ecologie des cycles et biogeographie de digenes et monogenes d'amphibiens dans l'Est des Pyrenees. Va ser professor de les universitats de Montpeller i Perpinyà. D'aquesta darrera en va ser [1] catedràtic de biologia integrativa i director del Laboratori de Biologia Animal. Actualment (2014) és [2] professor emèrit i membre del Laboratori d'Ecologia i Evolució de les Interaccions [3] de la universitat rossellonesa.

Fou escollit membre corresponent de l'Acadèmia de Ciències al 1996, i al 2004 va ser promogut a membre de número. També va ser admès a l'Acadèmia d'Agricultura (1999), va ser fet membre del "Comité national des universités", director del Centre de biologia i ecologia tropical i mediterrània, i del "WHO Collaborating Center, Biological control of molluscs".

Ha estat guardonat [4] amb diversos premis científics, com la medalla de plata del CNRS (1986), la medalla Skryabin (de l'Acadèmia Soviètica de les Ciències) (1991), el premi científic Philip Morris (1990) i el Gran premi de Recerca[5] de la Societat Francesa d'Ecologia. També se l'ha honorat amb els títols de cavaller de la Legió d'Honor i de l'Orde Nacional del Mèrit, i ha rebut les Palmes Acadèmiques.

Camp d'estudis[modifica]

Claude Combes ha estudiat les relacions evolutives i les relacions paràsit-hoste, concentrant-se en la filogènia molecular dels polystomatidae (uns paràsits de la classe monogenea), amb Olivier Verneau i Sophie Bentz. També ha treballat [1] sobre la transmissió i genètica de les esquistosomosis humanes (causades per paràsits trematodes), causants de malalties amb perjudicis importants a zones intertropicals. El seu mestratge a les universitats de Montpeller i Perpinyà ha influït notablement en els nous enfocaments en l'estudi de l'ecologia del paisatge i en l'ecologia evolutiva.

Bibliografia[modifica]

(selecció)

Multimèdia[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Entrevista de Martina Camiade per al programa de TV3 Campus 33 a: Bertrana, Univers (et al.). Un passeig pel campus. Reflexions sobre la societat i el coneixement de personalitats científiques universitàries. Barcelona: Publicacions i edicions de la Universitat de Barcelona, 2008, p. 45-48. ISBN 9788447532612. 
  2. 2,0 2,1 «Encore un ancien d'Arago à l'honneur» (en francès).
  3. «Fitxa de Claude Combes, al web del Laboratori d'Ecologia i Evolució de les Interaccions» (en francès). Arxivat de l'original el 2014-10-12. [Consulta: 1r octubre 2014].
  4. «Expedient biogràfic i distincions rebudes, al web de "Futura Nature"» (en francès). [Consulta: 1r octubre 2014].
  5. «L'investigador perpinyanenc Claude Combes, premiat per la Societat Francesa d'Ecologia». La Clau, el digital sense fronteres, 04-02-2014. Indica que va rebre el 1983 una distinció de la Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene britànica pels avenços fets en la resolució de malalties tropicals, però sense corroboració en altres fonts, ni en el web de la RSTMH

Enllaços externs[modifica]