Claudi Mamercí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaClaudi Mamercí
Biografia
Naixementsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV Modifica el valor a Wikidata
Senador romà
Cònsol romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeBaix Imperi Romà i antiguitat tardana Modifica el valor a Wikidata

Claudi Mamercí o Mamertí (en llatí Claudius Mamertinus) va ser un alt funcionari i un escriptor de panegírics romà del segle iii, amb dues obres recollides als "Panegyrici Latini".

La primera, Claudii Mamertini Panegyricus Maximiano Heraclio dictus, es va escriure el 21 d'abril del 289 i estava dedicada a Maximià. La segona, Claudii Mamertini Panegyricus Genethliaecs Maximiano Augusto dictus, es va escriure en honor de l'aniversari de l'emperador, es va escriure entre l'1 d'abril del 291 i l'1 de març del 292.

Una tercera obra sota el títol Mamertini pro Consulatu Gratiarum Actio Juliano Augusto, pertany a l'any 362 i va ser llegida a Constantinoble poc després de pujar al tron Julià l'Apòstata, per Claudi Mamercí, cònsol d'aquell any i abans Prefecte de l'Erari i prefecte d'Il·líria i segurament era una persona diferent de l'autor dels altres dos panegírics.[1]

Referències[modifica]

  1. Martindale, J.R.. The prosopography of the later Roman empire: 2, A.D. 395-527. Cambridge: Cambridge Univ. Press, 1980, p. 540. ISBN 9780521201599.