Vidiella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Clematis flammula)
Infotaula d'ésser viuVidiella
Clematis flammula Modifica el valor a Wikidata

Flor de Clematis flammula Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitaqueni Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRanunculales
FamíliaRanunculaceae
TribuAnemoneae
GènereClematis
EspècieClematis flammula Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Clematis flammula
Flors
Vista de la planta en flor

La vidiella o ridorta[1] (Clematis flammula) és una liana autòctona dels Països Catalans de la família de les ranunculàcies.

Descripció[modifica]

És una liana perennifòlia de fins a 10 metres de llargada. La tija és verda i llenyosa a la base. Les fulles són compostes, dividides dues vegades (bipinnades). Gràcies als llargs i nombrosos pecíols s'entertolliguen amb les branques d'altres plantes. Les fulles bipinnades permeten distingir-la fàcilment de la vidalba (Clematis vitalba), que té un aspecte semblant però les fulles pinnades un sol cop.

Pot ser un perill per als arbres joves, perquè el seu pes els arriba a doblegar, i també els poden ofegar, per manca d'il·luminació. Floreix a l'estiu, amb abundants flors. La flor és blanca molt olorosa d'uns dos centímetres. El seu fruit és una núcula guarnida amb uns plomalls.

Hàbitat[modifica]

És una liana que habita en tota la regió mediterrània. A Catalunya, les Illes i el País Valencià està àmpliament distribuïda fins als 1200 metres d'altura,[2] i se la troba en garrigues, bardisses, pinedes i alzinars.[2]

Referències[modifica]

  1. «ridorta». Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 12 octubre 2011].
  2. 2,0 2,1 de Bolòs, Oriol [et al.].. Flora manual dels Països Catalans. 2a edició. Barcelona: Pòrtic, 1993. ISBN 84-7306-400-3. 

Enllaços externs[modifica]