Client de correu electrònic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un client de correu electrònic, o també anomenat en anglès mailer o Mail User Agent (MUA) és un programa d'ordinador utilitzat per llegir i enviar e-mails. El Client de missatgeria és un programari que es connecta al servidor on s'allotja un compte de correu electrònic per, d'aquesta manera, descarregar els missatges a l'ordinador des d'on es connecta. Una característica important d'aquests clients de missatgeria, és que poden ser configurats per a molts servidors de correu electrònic diferents.

Originalment, els clients de correu electrònic van ser pensats per a ser programes simples per llegir els missatges del correu d'usuari, enviats per l'agent de repartiment de correu (MDA) conjuntament amb l'agent de transferència de correu (MTA) a una bústia local.

Els formats de bústia de correu més importants són mbox i Maildir. Aquests simplísimos protocols per a la botiga local d'e-mails realitzen d'una forma molt senzilla la importació, exportació i còpia de seguretat de les carpetes de correu.

Els e-mails pendents d'enviament seran lliurats al MTA, potser a través d'un agent de correu sortint, de manera que el client de correu electrònic no és necessària cap mena de funció de transport.

Atès que les diferents versions de Microsoft Windows per a ús domèstic mai han proporcionat un agent de transferència de correu, els clients de correu més moderns han de suportar protocols com POP3 i Internet Message Access Protocol (IMAP) per comunicar-se amb un MTA remot localitzat a la màquina de proveïdors de correu electrònic.

IMAP està optimitzat per emmagatzemar correus electrònics en el servidor, mentre que el protocol POP3 assumeix generalment que l'e-mail es descarrega al client. La gran majoria de clients de correu electrònic utilitzen el Protocol de Transferència Simple de Correu (Simple Mail Transfer Protocol, SMTP) per enviar els e-mails.

A més dels clients de correu electrònic de "client gruixut" i dels petits clients de correu que cooperen amb un MDA / MTA local, aquí presentats, també hi ha programes de correu electrònics basats en la web, anomenats webmail o correu web.

Un important estàndard suportat per la majoria dels clients de correu electrònic és MIME, que s'empra per a l'enviament d'arxius binaris adjunts al correu. Els adjunts són fitxers que no formen part del correu electrònic pròpiament dit, però que s'envien juntament amb aquest.

Messaging Application Programming Interface (Mapi) és una interfície de programació d'aplicacions (API) privativa de Microsoft Windows que pot emprar-se per accedir al servidor de correu Microsoft Exchange o per interaccionar amb el client Microsoft Outlook.

Clients de correu electrònic[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Client de correu electrònic Modifica l'enllaç a Wikidata