Cloracne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaCloracne
modifica
Tipusdermatosi tòxica i Halogen acne (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatdermatologia Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat perdioxina Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11ED81.1 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10L70.8 i L24.2 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB31706 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD054506 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0263454 Modifica el valor a Wikidata

El cloracne és el terme emprat per descriure l'acne ocupacional produït per hidrocarburs tractats amb clor.[1] És una erupció semblant a l'acne dels barbs, quists i pústules associades amb la sobre-exposició a certs compostos aromàtics halogenats, tals com a dioxines i dibenzèfurans clorats. Les lesions es troben amb major freqüència a les galtes, darrere de les orelles, en les aixelles i engonal.

La condició va ser descrita per primera vegada en els obrers industrials alemanys en 1897 per von Bettman, i es creia inicialment que era causada per l'exposició al clor tòxic (d'aquí el nom de "cloracne"). Va ser a la dècada de 1950 que el cloracne es va associar amb hidrocarburs aromàtics. Les substàncies que poden causar acne clòric ara es coneixen col·lectivament com cloracnegens. El cloracne està especialment vinculat a l'exposició tòxica de dioxines (subproductes de molts processos químics, incloent la fabricació d'herbicides com l'agent taronja), fins al punt que es considera un signe clínic d'exposició a les dioxines. Va ser l'efecte principal en l'accident industrial de Seveso.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cloracne
  1. Fitzpatrick dermatología en medicina general. 8ª ed. Buenos Aires: Médica Panamericana, 2014, p. 915-916. ISBN 978-607-9356-00-2.