Cloudina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCloudina Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumCnidaria
FamíliaCloudinidae
GènereCloudina Modifica el valor a Wikidata
Germs, 1972
Nomenclatura
Sinònims
  • Aulophycus lucianoi Beurlen & Sommer 1957 = C. waldei Hahn & Pflug, 1985 = C. lucianoi Zaine & Fairchild, 1985
Espècies
  • C. hartmannae Germs 1972
  • C. riemkeae Germs 1972
  • C. lucianoi (Beurlen & Sommer, 1957) Zaine & Fairchild, 1985
  • C. sinensis Zhang, Li et Dung, 1992
  • C. carinata Cortijo, Musa, Jensena et Palacios, 2009

Cloudina és un fòssil de finals de l'Ediacarià, probablement el primer metazou conegut amb un esquelet extern. El seva filogènia no està clara; alguns consideren que aquests animals podrien ser cnidaris; uns altres creuen que són anèl·lids. El que sí que sembla clar és que es dividien asexualment.

Morfologia[modifica]

Cloudina, igual que Sabellitides, posseeix una morfologia similar als pogonòfors. Era un organisme probablement sèsil, originalment format per aragonita o calcita magnesiana (el que, en paleobioquímica, sol ser indicador d'organismes amb closques carbonatades). Encara que no és clar de si és el primer metazou, és el primer conegut que va adquirir un esquelet mineral.

Ecologia[modifica]

S'associen a zones de fonts hidrotermales, en les quals les cadenes tróficas són mantingudes per quimioautòtrofs. Els metazous viuen en molt baixes concentracions d'oxigen realitzant un metabolisme basat en les seves relacions simbiòtiques amb bacteris quimioautótrofas.

Restes fòssils[modifica]

Aquest gènere té fòssils orgànics i mineralizats en forma d'embolcalls orgànics i esquelets mineralizats. Les restes de Cloudina tan sols s'ha trobat en uns pocs de llocs (Califòrnia, Estremadura, Namíbia, Oman, Uruguai, etc.)

Bibliografia recomanada[modifica]

  • Grant, S.W.F.,1990. "Shell structure and distribution of Cloudina, a potential index fossil for the terminal Proterozoic". American Journal of Science.
  • Seilacher, A., 2003. "Ediacaran biota: the dawn of animal life in the shadow of giants protists". Paleontological Research 7.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cloudina