Campanya contra Dong Zhuo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Coalició contra Dong Zhuo)
Infotaula de conflicte militarCampanya contra Dong Zhuo
guerres dels Tres Regnes

Un mural en Pujols Fragants que representa la famosa justa entre els tres germans del jurament i Lü Bu al Pas de Hulao en un encontre de ficció.
DataFebrer 190 - 191
LlocHenan, Xina
ResultatInconclusiu;
Dong Zhuo es retira a l'oest, la Coalició es dissol
Bàndols
Coalició Guandong Dong Zhuo
Comandants
Yuan Shao Dong Zhuo
Forces
100,000+[1] Desconeguda
Cronologia

La Campanya contra Dong Zhuo (董卓討伐戰) es va iniciar en el 190 durant el període dels Tres Regnes per una coalició d'oficials regionals amb l'esperança de posar fi a la influència del Canceller Dong Zhuo en la crisi de la cort Han de la Xina.

Antecedents[modifica]

En el 189 Dong Zhuo va ocupar Luoyang, gràcies al caos produït per la mort de l'Emperador Ling de Han i la lluita sagnant entre la facció dels eunucs i els oficials de la cort. Dong Zhuo va fer dimitir l'hereu legítim, i va posar a l'Emperador Xian de Han com la seva marioneta.[2]

La campanya[modifica]

Amb Yuan Shao com el seu líder, els membres de la coalició al·legaven que Dong volia usurpar el tron i havia segrestat al jove Emperador Xian. Al clàssic xinès literari del Romanç dels Tres Regnes, aquesta campanya és memorable almenys per dos famosos incidents: un on l'anteriorment desconegut Guan Yu mata al guerrer de renom Hua Xiong, i l'altre quan Liu Bei, Guan Yu i Zhang Fei lluiten contra Lü Bu - el guerrer més poderós en la novel·la. Les dues escenes són sovint reconstruïdes a l'òpera xinesa, juntament amb altres famoses escenes de la novel·la. Tots dos incidents, això no obstant, són ficticis; Hua Xiong va ser mort a la batalla amb Sun Jian. Liu Bei, Zhang Fei i Guan Yu no eren presents en la campanya. Hi eren lluitant contra els restants Turbants Grocs al nord i per tant no s'enfrontaren amb Lü Bu, que, històricament, va ser derrotat per Sun Jian.

Conseqüències[modifica]

La campanya va obligar a Dong a traslladar tota la cort imperial de Luoyang a Chang'an, i és un preludi en el final de la dinastia Han, i posteriorment, en l'inici del període dels Tres Regnes. Els membres de la coalició van justificar la seva campanya com a mètode per apartar a Dong Zhuo del poder. Els líders de la coalició es van establir com a senyors de la guerra.[2]

Referències[modifica]

  1. 《資治通鑑》/卷059 (Zizhi Tongjian vol.59):「操到酸棗,諸軍十餘萬,日置酒高會,不圖進取」
  2. 2,0 2,1 de Crespigny, Rafe. A Biographical Dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD) (en anglès). Brill, 2006, p. xxxi. ISBN 9789047411840. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • PDF