Cobert (construcció)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un cobert rural
Un cobert de fenc típic d'Austràlia i Nova Zelanda

Un cobert[1] és típicament una estructura simple, d'una sola planta en un jardí o en una adjudicació que s'utilitza per a emmagatzematge, aficions, o com un taller.

Els coberts varien considerablement en la complexitat de la seva construcció i la seva grandària, des de petites estructures amb sostres de llauna oberts per una banda a grans estructures de fusta amb sostres de teules coberts, finestres i preses de corrent. Els coberts utilitzats en granja tot en les indústries poden ser grans estructures.

Tipus[modifica]

Cobert metàl·lic de Jardí

Coberts domèstics petits[modifica]

El cobert més simple i menys costós són els que estan disponibles en forma de kit . Estan disponibles de fusta i plàstic. Els coberts són utilitzats per emmagatzemar eines de la llar i jardí i equips com un tallagespa, tractors de gespa, i subministraments de jardineria. A més, els coberts poden ser utilitzats per emmagatzemar objectes o productes que no són adequats per a l'emmagatzematge d'interior, com gasolina, pesticides, o herbicides.

Per a les cases amb jardins petits o necessitats modestes d'emmagatzematge, hi ha diversos tipus de petits coberts. Aquests inclouen coberts en les cantonades, que encaixen en una cantonada (3 'd'alçada x 3' d'ample x 2 'de profunditat) coberts verticals (5' d'alçada x 3 'd'ample x 4' de profunditat), coberts horitzontals (3 'd'alçada x 5' d'ample x 4 'de profunditat) i coberts per eines. Quan un cobert és utilitzat per a emmagatzematge d'eines, prestatges i ganxos són utilitzats sovint per maximitzar l'espai d'emmagatzematge. Els coberts amb estil Grambrel, que s'assemblen amb l'estil holandès, té una línia de sostre que augmenta l'espai d'emmagatzematge. Un altre estil de petits coberts és l'estil saltbox .

Coberts domèstics grans[modifica]

Cobert per jardí amb sostre de tipus holandès
Un cobert alt amb finestres i un sostre de teules

Coberts més grans i més costosos són típicament construïts de fusta i inclou característiques típiques en la construcció d'habitatges, com finestres, un sostre de teules, i endolls elèctrics. Coberts més grans ofereixen més espai per a la participació d'aficions com la jardineria, reparació de motors. Alguns coberts tenen petits porxos o inclouen mobles, que permet ser utilitzat per a propòsits de relaxar-se. En alguns casos, els teletreballadors i treballadors a domicili en general viuen en climes temperats i utilitzen un coberts petits o de mida mitjana com oficines exteriors.

Els propietaris dels coberts poden personalitzar els coberts de fusta perquè coincideixin amb les característiques (per exemple, els revestiments, les motllures, etc.) De la casa principal. Un nombr d'opcions decoratives poden ser agregades als coberts com les claraboies, persianes, les caixes de flors, les rematades i els penells. A més, opcions pràctiques poden ser agregades com bancs, rampes, sistemes de ventilació (per exemple, en casos on hi ha un escalfador de piscina en un cobert), i il·luminació elèctrica. Els coberts dissenyats per al jardí, sovint porten finestres o claraboies per il·luminar, reixetes de ventilació.

Coberts d'ús específic[modifica]

Un cobert de bicicletes.
Coberts de baixells a la platja d'Edithvale, Victòria, Austràlia.
Picador modern, cobert i ventilat.
  • Coberts de jardí - La gran majoria dels hangars són coberts de jardí, incloent vessants. Aquesta classe de coberts inclouen hangars per testos i coberts per eines. La majoria dels jardins són massa petits per més d'un sol cobert, amb eines de jardí.
  • Coberts de bicicletes - Sol contenir un marc en el qual les bicicletes poden ser recolzades i assegurades. Els coberts de bicicletes poden ser només una simple teulada o tenir estructures més complexes amb parets i portes de seguretat.
  • Coberts de vaixells - Són coberts de fusta que es poden tancar i ser construïts prop d'un cos d'aigua per emmagatzemar petites embarcacions privades, vestits de bany, i articles relacionats. Els coberts de vaixells són utilitzats per clubs de rem i són estructures grans per a emmagatzematge de pots.
  • Coberts agrícoles
Els coberts agrícoles i altres dependències són utilitzades per emmagatzemar maquinària agrícola, eines, tractors, fenc, i subministraments, o per cavalls, bestiar, aviram o altres animals de granja. Són estructures de tres costats amb una cara oberta utilitzat per cavalls i el bestiar.
Els coberts de xolla poden ser grans coberts per ovelles.
  • Coberts de ferrocarril
Aquests coberts poden ser utilitzats per al manteniment o l'emmagatzematge de locomotores de ferrocarril. A la Gran Bretanya se'ls crida també dipòsits de força motriu.
Els coberts de productes són edificis de tren dissenyats per a l'emmagatzematge de mercaderies, abans o després del transport en un tren.
Els coberts per neu de fusta són fortament construïts o túnels de concret reforçats que protegeixen les vies del tren (o camins) dels allaus.
  • Coberts diversos
En les casernes del segle xix, els coberts eren utilitzats com edificis auxiliars per a diversos propòsits. La caserna d'Artilleria Reial a Halifax era utilitzat com coberts d'armes, de transport, com tallers de reparació, de rodes, de vagons i cellers.[2]
  • Picador
Una estructura simple de sostre obert, o una part emmurallada o totalment tancada sota una zona coberta. Pot ser utilitzat per muntar a cavall en llocs eqüestres. Proporciona un ús tot l'any amb facilitat per a la protecció de la intempèrie.
  • Riurau
El riurau és una construcció característica de l'arquitectura rural de diverses comarques del País Valencià, sobretot a la Marina Alta, que té la funció de proporcionar aixopluc als canyissos amb pansa mentre plou o fa humitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. cobert a Optimot
  2. «RAPARK HISTORY». Arxivat de l'original el 2012-01-11. [Consulta: 9 desembre 2012].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cobert