Celenterats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Coelenterata)
Infotaula d'ésser viuCelenterats
Coelenterata Modifica el valor a Wikidata

Ctenophora (Beroe spp.) Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
Cap valorCoelenterata Modifica el valor a Wikidata
Hatschek, 1888
Embrancaments

Els celenterats o celenteris (Coelenterata) són un antic embrancament d'animals que incloia els cnidaris i els ctenòfors. Hi ha unanimitat en el fet que aquests dos grups representen embrancaments separats i es dubta si estan directament relacionats.[1] El terme celenterat no es considera actualment vàlid taxonòmicament (seria polifilètic), tot i que es continua utilitzant de manera informal per a referir-se a aquests dos grups d'animals.

Característiques[modifica]

Ambdós embrancaments es classificaven junts pel fet de tenir simetria radial, cos tou i una organització diblàstica simple, és a dir, amb dues capes de cèl·lules, una d'externa i una altra d'interna, amb una cavitat digestiva en forma de sac, proveïda d'una sola obertura, que fa les funcions de boca i anus. Aquestes característiques són plesiomòrfiques i no serveixen com a criteri de parentiu filogenètic (vegeu cladística).

Els cnidaris tenen dues formes, la forma pòlip (forma de sac tubular, amb l'obertura a l'extrem superior del cos; poden viure en grup o individualment) i la forma medusa (forma de paraigua, amb l'obertura a l'extrem inferior).

Els ctenòfors tenen una sola forma; les espècies pelàgiques recorden les meduses, però les bentòniques no s'assemblen en res als pòlips.

Referències[modifica]

  1. Brusca, R. C. & Brusca, G. J., 2005. Invertebrados, 2ª edición. McGraw-Hill-Interamericana, Madrid (etc.), XXVI+1005 pp. ISBN 0-87893-097-3