Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per al museu andorrà vegeu Museu de l'Automòbil (Andorra).
Infotaula d'organitzacióCol·lecció d'Automòbils Salvador Claret

Entrada al museu
Dades
Tipusmuseu d'automoció Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitMuseu de la Tècnica
Governança corporativa
Seu 
Part deSistema territorial del mNACTEC

Lloc webwww.museuautomobilsclaret.com

La Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret o Museu de l'Automòbil és una col·lecció privada de caràcter familiar, situada a Sils, a la comarca de la Selva, concretament al quilòmetre 698 de l'Autovia A2, al costat de l'Hostal del Rolls.

Va ser el primer museu d'aquesta temàtica obert diàriament al públic arreu de l'Estat Espanyol. Actualment està integrat en el sistema de museus tècnics del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.[1]

L'origen d'aquesta col·lecció és l'afició personal de Salvador Claret (1909-1984), fundador també del Motor Club Girona, qui va començar la seva col·lecció adquirint un Ford T del 1923.[2] Nascut a Vilanna (Gironès), Salvador Claret i Naspleda fou un automobilista i empresari turístic. Des de ben petit era ja un expert conductor, amb una intuïció per la mecànica fora de l'habitual. El 1934, regenta a Girona el garatge Central, on, animat per diferents amics seus, entre ells el banquer Bonmatí, hi muntarà la primera autoescola gironina el 1936. És considerat un dels primers protectors que ha tingut Espanya per a la conservació del seu Patrimoni Tècnic.[3]

Col·lecció[modifica]

Merry Weather de 1883, de la col·lecció.

Inclou 307 peces entre cotxes, material d'aviació, motocicletes, velocípedes i motors estacionaris, a més d'altres objectes relacionats amb la indústria automobilística.[4]

S'hi troben automòbils de totes les marques i èpoques, amb especial representació de la indústria catalana i espanyola. Mostra peces històriques com un Merry Weather de 1883 amb motor de vapor o un Ford Sierra Cosworth de 300 cavalls amb què Carlos Sainz es va proclamar Campió d'Espanya de Ral·lis l'any 1987, així com la rèplica del Bonet, el primer automòbil construït a Catalunya.

També s'hi troben, entre d'altres:

Així mateix, inclou sis models diferents de Ford T que constitueixen una excepcional col·lecció per ells mateixos.

Vehicles de personatges coneguts[modifica]

Dins de la col·lecció hi ha cotxes que van pertànyer a diverses personalitats:

També inclou el Topolino que Mussolini va obsequiar a Queipo de Llano, que va navegar molts anys al vaixell escola Juan Sebastián Elcano i que els oficials feien servir quan arribaven a port, i el Cadillac El Dorado de 1954 blindat, que va ser propietat de Franco.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Sistema de Xarxa del Mnactec
  2. Masanés, Cristina «Joguines d'època». Sàpiens [Barcelona], núm. 68, juny 2008, p. 59. ISSN: 1695-2014.
  3. Claret, Salvador «Els museus de l'automòbil». Revista de Girona, 161, novembre-desembre 1993, p. 70-75. ISSN: 0211-2663 [Consulta: 27 desembre 2011].
  4. Pi, Pere. «279. Els museus de la moto». A: No tinc 200 anys. Les vivències de Pere Pi. Barcelona: Autoeditat (Service Point), juliol 2012, p. 348-349. ISBN 9788461590353. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret