Col·lecció de minerals

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Col·lecció de minerals exposada en prestatges.

Les col·leccions de minerals estan creades normalment per aficionats o geòlegs, que les arxiven en capses o organitzadors, amb fitxes tècniques on hi guarden totes les dades de cada mineral: nom, color, color de la ratlla, fórmula química, lloc on s'ha trobat, i utilitats.

Mida de la col·lecció[modifica | modifica el codi]

Segons la seva mida, de les col·leccions poden ser:

Nombre de minerals Grandària de la col·lecció Altres requisits
De 3-10 Petita cap
De 10-20 Mitjana cap
De 20-30 Moderada Classificada en caixes/organitzador
De 30-50 Gran Amb fitxa tècnica amb el nom i la fórmula química
de 50-80 Molt Gran 5 Roques mínim
de 80-100 Extensa Ordenades completament per:

Classe I: Elements natius

Classe II: Sulfurs, selenurs, tel·lururs, arsenurs i antimoniurs

Classe III: Halogenurs

Classe IV: Òxids i hidròxids

Classe V: Nitrats, carbonats i borats

Classe VI: Sulfats, wolframats, molibdats i cromats

Classe VII: Fosfats, arseniats i vanadats

Classe VIII: Silicats

Classe IX: Substàncies orgàniques

Tècnica[modifica | modifica el codi]

La primera col·lecció de tot aficionat a la mineralogia hauria d'estar formada per, almenys, una mostra de les roques i minerals més comuns i representatius. La col·lecció anirà creixent en nombre d'exemplars i en nombre de minerals representats. Pot arribar un punt en que el col·leccionista es vulgui especialitzar, dedicant els seus esforços a la recollida de minerals d'un tipus determinat, per exemple: sulfurs, sulfats o silicats, o d'una determinada localització geogràfica, per exemple: minerals de Catalunya, o bé minerals amb característiques fluorescents d'arreu del món.

Per a començar qualsevol tipus de col·lecció en primer lloc sol ser necessari disposar d'una guia o catàleg que ens permeti identificar i ordenar les peces que formaran part de la nostra col·lecció. En el cas del col·leccionisme de minerals el més aconsellable és adquirir un llibre que tracti sobre roques i minerals en el que segur que trobarem tot el que necessitem saber per a poder reconèixer i classificar els nostres minerals. Una vegada ja estiguem formats en la matèria ja podem començar a aconseguir mostres de minerals per a la nostra col·lecció.

Obtenció[modifica | modifica el codi]

Els minerals poden adquirir-se de tres formes:[1]

  • Comprant-los: d'aquesta forma es poden aconseguir moltes espècies de nombrosos llocs del món, només cal anar a comerços i fires. Cal però tenir present que els bons exemplars són cars. És convenient prendre precaucions amb materials sintètics, falsificacions o minerals mal caracteritzats.
  • Canviant-los: només ens donarà bons resultats quan es disposi d'una bona reserva de material, això només passa quan es visita sovint una zona mineralògica de gran interès.
  • Buscant-los: no hi ha dubte que elaborar una col·lecció buscant els minerals en el camp resulta molt formatiu, però alhora, poden existir algunes restriccions i dificultats pel fet d'haver de realitzar els desplaçaments per compte propi. A més, és convenient caracteritzar els materials recollits, cosa que també es recomana amb els minerals comprats o canviats.

Per aconseguir una col·lecció acceptable es recomana combinar las tres possibilitats, procurant comprar només aquelles espècies que no es troben amb facilitat.

Criteri d'ordenació de la col·lecció[modifica | modifica el codi]

La major part de les col·leccions segueixen esquemes similars a les classificacions minerals, d'acord amb els diversos criteris possibles (químics, estructurals, geoquímics, geogràfics, mixtes, etc.). En algunes ocasions les col·leccions consten d'exemplars d'una sola espècie (de diversos hàbits o procedències) o d'espècies d'una classe (sulfurs, sulfats, carbonats, etc.). Altres vegades s'atén a criteris estètics o d'aprofitament de l'espai. La forma d'exposar la col·lecció depèn essencialment de l'espai disponible. Les col·leccions privades acostumen a ser petites i ocupen espais reduïts.

Classificació dels minerals[2]

En l'actualitat es coneixen més de 2.000 espècies de minerals. Aquestes es classifiquen segons la seva estructura i composició química en 9 classes, que se subdivideixen en grups i subclasses. Aquestes classes fonamentals i alguns dels seus minerals més comuns són:

Col·leccions a Catalunya[modifica | modifica el codi]

La Col·lecció Folch va ser reconeguda entre els anys 1960-1980 (Burchard, 1980), com una de les millors col·leccions de minerals privades del món. La seva grandària (més de 15.000 exemplars), la qualitat de les peces, el gran nombre d'exemplars clàssics, ja impossibles d'aconseguir avui en dia, així com l'estil de la col·lecció, que sorprenentment és molt "modern", l'han fet mundialment famosa.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Xtec.cat
  2. Mineraltown

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Col·lecció de minerals Modifica l'enllaç a Wikidata