Coll del Pimorent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaColl del Pimorent
Imatge
El coll de Pimorent
TipusPort de muntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaPortè (Alta Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 34′ N, 1° 49′ E / 42.56°N,1.81°E / 42.56; 1.81
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.915 m Modifica el valor a Wikidata
Hi passaCarretera Nacional 320 i carretera N20 Modifica el valor a Wikidata

El Port o Coll del Pimorent és un coll de muntanya de l'Alta Cerdanya situat a 1.920 metres d'altitud de la comuna de Portè, a la Catalunya del Nord.

És a la zona nord-occidental del terme de Portè, al costat est de l'Estació d'esquí de Portè - Pimorent, a la qual s'accedeix pel coll.[1]

Permet la circulació entre la vall del Riu de Querol, l'alta vall del Riu Arieja i el Pas de la Casa, a Andorra. La inauguració del Túnel del Pimorent, l'any 1994 entre Portè i la comuna de l'Ospitalet ha facilitat les comunicacions amb l'Arieja i, de retruc, l'eix E-9 (que uneix Barcelona i Tolosa de Llenguadoc), però encara ara és imprescindible per a les comunicacions de l'Alta Cerdanya amb Andorra, pel Pas de la Casa i el Port d'Envalira.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «Portè». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Portè». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Coll del Pimorent