Colotes de Làmpsac

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaColotes de Làmpsac
Nom original(el) Κολώτης Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 320 aC Modifica el valor a Wikidata
Làmpsac Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 268 aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata
MovimentEpicureisme Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsEpicur Modifica el valor a Wikidata
AlumnesMenedem Modifica el valor a Wikidata

Colotes de Làmpsac (grec antic: Κολώτης Λαμψακηνός, Kolṓtēs Lampsakēnós) va ser un filòsof epicuri natural de Làmpsac i un dels deixebles més famosos d'Epicur.

Plutarc diu que era molt intel·ligent, però que va ser dogmàtic i molt intolerant. Feia atacs violents contra Sòcrates i altres filòsofs, i Epicur l'anomenava afectuosament Koλωτάρας i Koλωτάριoς. Plutarc també explica que Colotes, després d'escoltar un discurs d'Epicur sobre la naturalesa de les coses, va caure de genolls davant seu i li va dir que l'instruís. Colotes deia també que no es podia ensenyar filosofia a través de les faules, cosa a què s'oposà Ciceró.

Va escriure un llibre per demostrar que no es podia viure d'acord amb les doctrines d'altres filòsofs (ὅτι κατὰ τὰ τῶν ἄλλων φιλοσόφων δόγματα οὐδὲ ζῆν ἐστιν) dedicat a un dels reis Ptolemeus, probablement Ptolemeu IV Filopàtor. Per refutar-lo Plutarc va escriure dues obres, un diàleg per demostrar que era «impossible viure agradablement segons Epicur» i un llibre Contra Colotes. Es van trobar uns fragments a la Vil·la dels Papirs d'Herculà d'una obra de Colotes contra el llibre Lisis de Plató.[1]

Referències[modifica]