Columbiformes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Columbiforme)
Infotaula d'ésser viuColumbiformes Modifica el valor a Wikidata

Tórtora d'ales blanques (Zenaida asiatica)
Període
Miocè - Actualitat
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumChordata
ClasseAves
SuperordreColumbimorphae
OrdreColumbiformes Modifica el valor a Wikidata
Leach, 1820
Famílies
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els columbiformes (Columbiformes) són un ordre d'ocells que agrupa els coloms, com ara la tórtora, el colom roquer, el tudó o la xixella, entre d'altres.

Morfologia[modifica]

Tenen el cap petit i cos compacte i rabassut, les ales de longitud mitjana, les potes i coll curts, el plomatge dens, el bec amb l'àpex corni, gruixut i una mica encorbat, i la base amb una pell que cobreix els narius. Tenen un pap ben desenvolupat. Mascle i femella tenen colors semblants.

Ecologia[modifica]

Mengen insectes o matèria vegetal. Són bons voladors i gairebé cosmopolites (en són excepció les regions circumpolars). També són monògams.

Oena capensis filmada a l'Aràbia Saudita
Colom de Nova Zelanda (Hemiphaga novaeseelandiae)

Gràcies a la seua domesticitat, envaeixen les ciutats i sobrevolen molts pobles, i també s'empren com a missatgers. Per altra banda, algunes espècies són molt apreciades com a peça de caça. Els nius són bastant senzills, construïts als arbres. Els dos membres de la parella alimenten els seus fills, els quals neixen nus. Les niades solen ésser de 2 ous, amb l'anomenada llet de colom (substància molt nutritiva que, en la seua presència, aquells regurgiten).[1]

Classificació[modifica]

L'ordre dels columbiformes inclou 2 famílies, 5 subfamílies, 52 gèneres i més de 300 espècies:

Referències[modifica]

  1. Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya, planes 61-62. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig. Barcelona, 1987. ISBN 84-315-0434-X

Enllaços externs[modifica]