Col·laboració publicoprivada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Col·laboració público-privada)

La col·laboració publicoprivada és tipus de contracte mitjançant el qual una empresa presta un servei públic i és finançada o organitzada a través d'una associació econòmica entre l'Estat (o qualsevol altra administració pública) i una o més empreses, ja sigui privades o socials. Aquests esquemes són de vegades abreujats (en anglès) com PPP o P3.

En alguns tipus de PPP el govern utilitza els ingressos dels impostos a fi de proveir el capital necessari per a la inversió, encara que les operacions siguin dirigides en forma conjunta amb els socis no governamentals. En altres tipus, la inversió l'efectua el sector privat sobre les bases d'un contracte amb l'Estat a fi de proveir els serveis determinats. La contribució estatal pot ser en béns, especialment la transferència de béns públics) o elements d'infraestructura. En projectes que tenen com a objecte la creació de tals béns públics, l'Estat pot proveir un subsidi, ja sigui a través d'una beca per a les despeses de capital o per als ingressos (que pot consistir en l'eliminació de règims especials d'impostos o en la garantia d'ingressos mínims per un cert període).

Empresa de propòsit especial[modifica]

Habitualment es constitueix una empresa per a cada contracte (anomenada en anglès Special Purpose Entity (SPE) o Special Purpose Vehicle (SPV) (Entitat o Vehicle de propòsit especial) a fi de construir, desenvolupar, mantenir i operar el projecte durant el període que el contracte estableix. En aquells casos en els quals l'Estat ha invertit directament en els actius, obté (encara que no sempre) una quantitat d'accions en l'empresa. És la SPE (societat de propòsit especial) la que signa el contracte tant amb l'administració pública com amb els seus diferents proveïdors, limitant el risc dels accionistes a la mateixa SPE.

Els complexos contractes implicats, especialment en el sector d'infraestructures, fan que aquest tipus de projectes siguin un dels principals objectius de Project Finance. Per exemple, un PPP típic actual pot englobar la construcció d'un hospital per una empresa privada (amb finançament també privat). L'edifici és posteriorment arrendat per un període determinat a l'autoritat sanitària estatal. El constructor privat contínua actuant com a propietari (proveint el manteniment de l'edifici, etc.) i potser fins i tot altres serveis no mèdics (neteja, etc) -també sota contracte, encara que no necessàriament el mateix- mentre els serveis mèdics són proveïts per l'autoritat, ja sigui en forma directa o a través d'un altre contracte. Aquesta autoritat mèdica pot fins i tot entrar en contractes de durada específica amb especialistes -concentrant, per exemple, la prestació d'algun tipus d'intervenció quirúrgica especialitzada en un període donat cada cert temps, etc.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Col·laboració publicoprivada