Coma (matemàtiques)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


La coma separa el nombre enter del seu nombre decimal, és a dir, la porció que falta per completar una unitat de la xifra (en base deu). És un signe gràfic que en el món anglosaxó se substitueix per un punt (per això apareix així a la calculadora), mentre que a l'àmbit mediterrani es tendeix a reservar els punts per separar els milers.

La coma ve d'una barra vertical que s'usava al Renaixement per distingir les unitats dels decimals, barra que a l'Edat Mitjana es col·locava horitzontalment a sobre de les xifres (aquesta posició a sobre de la línia resultava incòmoda per a la impremta, i per aquest motiu es va procedir al canvi).


El Sistema Internacional d'Unitats (SI) admet actualment dos símbols: la coma i el punt.[1] Tanmateix, la decisió de l'any 2003 de la Conferència General sobre Pesos i Mesures (CGPM) sobre el separador decimal recorda que hi ha altres normes internacionals que estableixen la coma com a únic signe en totes les llengües.[1] Encara que també en el SI es reafirma la validesa de la coma o el punt com a elements per indicar xifres decimals, i no com a símbols d'agrupament per facilitar la lectura, "els nombres poden agrupar de tres en tres per facilitar la lectura, però no s'han d'utilitzar ni comes ni punts en els espais entre grups "

La utilització del punt com separador decimal és cada dia més comú en els països que tradicionalment utilitzen la coma decimal. Això és així a causa de la influència de l'anomenada "notació internacional" reflectida en les calculadores electròniques i en els teclats dels ordinadors. De fet, tot i que la major part dels sistemes operatius i aplicacions informàtiques dels ordinadors permeten la selecció del separador decimal, molts usuaris opten per la comoditat i universalitat que representa la "notació internacional ".

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1
    « Falta indicar el text de la citació. »