Combretum kraussii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCombretum kraussii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN146456269 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMyrtales
FamíliaCombretaceae
TribuCombreteae
GènereCombretum
EspècieCombretum kraussii Modifica el valor a Wikidata
(Hochst)
Nomenclatura
Sinònims
  • Combretum nelsonii Dummer
  • Combretum woodii Dummer.[1][2]

Combretum kraussii és una espècie de planta de la família de les combretàcies. És una planta bella, de creixement ràpid, bastant resitent al fred, creix bé en zones d'ombra de jardins de climes temperats i càlids. És un arbre natiu de Sud-àfrica. Creix en mitjanes a baixes altituds, en sabanes arbustives i en praderies arbrades. També pot créixer als marges dels pantans i sovint sobre termiters. Habita des de la costa fins a la regió central oriental del Sud-àfrica i la veïna Eswatini. Els rangs d'hàbitat van des de vessants rocoses fins altituds de gairebé el nivell del mar a 1 200 m. Creix en qualsevol lloc de fulla perenne forestal o en marges de boscos densos.[3] En la cultura africana el fruit s'ha usat com a amulet per assegurar la caiguda de l'enemic.

Sol ser un arbre de mides mitjana a gran, classificat com a arbre de fulla perenne (Carr, 1988) o o de fulles caduques o semi-caducifoli (Van Wyk i Van Wyk, 1997). Les fulles d'aquest arbre són d'un color vermell brillant a porpra, molt decoratiu, a l'hivern, les quals cauen just abans de la floració que comença als voltants de l'agost fins al novembre. Les flors són de color blanc cremós i reunides en caps densos. Alguns arbres també tenen un color cridaner, amb petites fulles blanques a la primavera que, o bé es posen verdes (Palmer i Pitman, 1972) o es substitueixen per les fulles verdes brillants (Coates Palgrave, 2002). Fructificació del febrer al juny. El fruit presenta quatre ales, d'uns 2x2 cm de mida, reunits en grups, conspicu (aparent i atraient), d'un color verd llimona que es torna d'un marró vermellós. Els fruits són petits, lleugers de color vermell fosc i giri un vermell terrós visible quan està sec.

Referències[modifica]

  1. «Combretum kraussii a EOL» (en anglès). [Consulta: 10 febrer 2015].
  2. «Combretum kraussii a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 10 febrer 2015].
  3. [enllaç sense format] http://www.plantzafrica.com/plantcd/combretkraus.htm Arxivat 2016-12-24 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

  • Gibbs Russell, G. E., W. G. M. Welman, E. Retief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. Van Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).
  • Coates Palgrave, Keith. Third edition. 2002. TREES of Southern Africa. Struik Publishers. p:797.