Pelleteria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Comerç de pells)
Comerciant de pells canadenc a finals del segle xix.

La pelleteria és la indústria dedicada a l'elaboració de roba i complements a partir de cuir i de pell animal. És una de les tecnologies més antigues conegudes, remuntant-se a la Prehistòria, i segurament la forma més antiga d'indumentària. El comerç amb els articles obtinguts tingué una importància creixent a l'edat moderna, ja que la demanda a Europa augmentà.

Tot i que el cuir, obtingut majoritàriament del bou, s'utilitza amb normalitat a la vestimenta occidental, la popularitat de les peces de pell ha decaigut els últims anys. Els tractaments especials que requereix tant per confeccionar-se com per utilitzar-se han fet que es considerés tradicionalment un article de luxe. Les peces de pell d'ermini han estat simbòliques en algunes cultures. El moviment ecologista ha lluitat durant les últimes dècades contra aquesta indústria, afirmant que es tracta d'una pràctica cruel i inhumana, i que la caça indiscriminada per la pell i les pumes ha portat a moltes espècies a la vora de l'extinció, entre elles alguns felins, foques i mustèlids.[1]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.156. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pelleteria