Comissió Rogers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióComissió Rogers
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscomissió Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Obres destacables
Els membres de la Commissió Rogers arriben al Centre Espacial Kennedy.

La Commissió Rogers, de nom oficial Commissió Presidencial sobre l'Accident del Transbordador Espacial Challenger) (en anglès Rogers Commission o Presidential Commission on the Space Shuttle Challenger Accident) fou una comissió presidencial estatunidenca formada per investigar l'accident del transbordador espacial Challenger 73 segons després d'enlairar-se el 28 de gener del 1986.

La comissió estava composta per:

Informe de la comissió[modifica]

La comissió lliurà un informe oficial de 225 pàgines el 9 de juny del 1986, documentant els factors tècnics i organitzacionals que conduïren a l'accident.

Determinà que la causa de l'accident fou la fallada d'una de les juntes tòriques del coet accelerador sòlid dret. La fallada de la junta permeté el pas de gasos calents pressuritzats que entraren en contacte amb el tanc extern, fet que en provocà la deflagració. Les juntes no havien estat dissenyades per tenir una elasticitat o estanquitat suficients per les baixes temperatures, com les que imperaven el dia del llançament.

També acusà la NASA i el seu subministrador Morton Thiokol, destacant la seva inacció per proporcionar una junta adequada. La comissió descobrí que, des del 1977, els enginyers de la NASA havien estat al corrent del problema de les juntes tòriques, així com del fet que això podia tenir conseqüències catastròfiques. Això dugué la Comissió Rogers a concloure que l'accident del Challenger fou «un accident arrelat a la història» (an accident rooted in history).