Avaluació d'experts

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Comitè de lectura)

L'avaluació d'experts o revisió d'experts[1] (en anglès: peer review) és el procés de revisió que passen els articles científics quan són enviats a una revista per a la seva publicació. Aquest sistema de correcció consisteix a enviar l'article a dos o més experts (revisors) en el camp que tracta per tal que validin que el contingut és correcte, el treball està ben fet i no hi ha frau. Habitualment, els revisors no es limiten a acceptar o rebutjar l'article, sinó que fan suggeriments per millorar el treball abans de ser publicat.

La majoria de revistes permeten suggerir alguns revisors per avaluar el treball, tot i que no es comprometen a fer cas dels suggeriments. A més, normalment també es permet demanar que una o més persones no en siguin els revisors.

Tot i aquest procés, però, en alguns casos s'han publicat articles que han passat el procés de peer review i posteriorment s'ha demostrat que eren falsos, com la publicació d'un article sobre la memòria de l'aigua a Nature o, més recentment, els articles de Hwang Woo-Suk a Science sobre cèl·lules mare. L'organització Retraction Watch afirmà el 2015 que el 15 % de les revistes acadèmiques que afirmen aplicar l'avaluació d'experts és fraudulenta.[2]

Un estudi publicat el 2017 trobà que a l'avaluació d'experts, els editors tendeixen a elegir avaluadors que compartisquen el seu mateix sexe.[3] Una altra investigació ho corroborà i afegí un factor més que provoca la poca presència de dones en els grups d'avaluadors: les dones solen rebutjar més que els hòmens les invitacions per a avaluar.[4]

S'han proposat millores per al sistema d'avaluació d'experts:[5]

  • Mantindre un depòsit temporal on es publica el treball a revisar i es publiquen els comentaris en obert fets pels investigadors del camp apropiat.
  • Tindre un rastre de quines són les revistes presentades i rebutjades anteriorment i saber quins foren els comentaris pels quals fou rebutjat l'article presentat.
  • Publicar junt a l'article publicat l'historial de revisions.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Avaluació d'experts
  1. Segons Termcat
  2. Romano, Aja «Academic journals are facing a battle to weed out fake peer reviews». The Daily Dot, 21-08-2015 [Consulta: 16 setembre 2015].
  3. Helmer, Markus et al. «Research: Gender bias in scholarly peer review». eLife, 2017. DOI: 10.7554/eLife.21718.001.
  4. Lerback, Jory; Hanson, Brooks «Journals invite too few women to referee». Nature, 541, 7638, 25-01-2017, pàg. 455–457. DOI: 10.1038/541455a.
  5. Bloch, Daniel «Expertise in sciences and the decision of what is publishable: a noble yet endangered task». The Conversation, 29-10-2017 [Consulta: 14 gener 2018].