Compòsit

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un teixit de filaments de fibra de carboni, element freqüent en materials compòsits

Un material compost o compòsit (en anglès, composite) és un assemblatge[1] d'almenys dos materials no miscibles de manera que formen un nou material a nivell macroscòpic però que continuen separats. El nou material així constituït posseeix propietats que els elements sols no posseïen pas. El compòsit més primitiu fou segurament alguna barreja de palla i fang en forma de maons per a la construcció.

Composició[modifica | modifica el codi]

Estan constituïts per un esquelet anomenat reforç que garanteix la tenacitat mecànica i una protecció anomenada matriu que generalment és una matèria plàstica (resina termoplàstica o termoestable) i que garanteix la cohesió de l'estructura i la transmissió d'esforços cap al reforç.

Els reforços[modifica | modifica el codi]

El reforç és l'esquelet que suporta els esforços mecànics. Pot presentar-se en diferents formes: fibres curtes (feltres) o fibres contínues (teixits o textures multidireccionals). Les fibres solen posseir generalment una bona resistència a la tracció.

Les matrius[modifica | modifica el codi]

La matriu té per principal objectiu transmetre els esforços mecànics als reforços. Garanteix també la protecció del reforç de les condicions ambientals.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Existeixen un gran nombre de compòsits que es classifiquen generalment en tres famílies en funció de la naturalesa de la matriu:

Utilització[modifica | modifica el codi]

Els compòsits troben llurs principals aplicacions dins del transport aeri (civil i militar), marítim i ferroviari, l'edificació i al sector aeroespacial, però també en els esports i l'oci, gràcies al seu bon comportament mecànic (comparable al de l'acer) i la seva baixa densitat.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Chung, Deborah D. L.. Composite Materials: Science and Applications (en anglès). Springer, 2010, p.1. ISBN 1848828306. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre I, Edicions Reverté, 1995, ISBN 84-291-7253-X
  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre II, Edicions Reverté, 1996, ISBN 84-291-7254-8