Compromís per Galícia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Compromiso por Galicia)
Infotaula d'organitzacióCompromiso por Galicia
Dades
Nom curtCG Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaCentreesquerra, socialdemocràcia, progressisme, reformisme,[1] nacionalisme gallec, europeisme.
Alineació políticacentreesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
FusióMáis Galiza
Acció Gallega
Partit Nacionalista Galego-Partit Galleguista (PNG-PG)
Esquerda Nacionalista
Un sector de Unidade da Esquerda Galega
Partit Galleguista Demòcrata (PGD)
Coalició Galega (CG)
Espazo Socialista Galego
Unidade Veïnal 26 d'abril de Carral
Partit Galleguista de A Estrada
Espazo Ecosocialista Galego
CreacióEntre maig i setembre de 2012
Governança corporativa
Secretari generalXoán Bascuas
JoventutsMocidade Nacionalista Galega
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcompromiso.gal
Facebook: Compromiso.gal Twitter (X): Compromiso_gal Modifica el valor a Wikidata

Compromís per Galícia (oficialment en gallec: Compromiso por Galicia) és un partit polític gallec i ideologia nacionalista gallega progressista i socialdemòcrata que aglutina diverses escissions del Bloc Nacionalista Galego (BNG) i altres organitzacions polítiques menors. Juan Carlos Piñeiro Docampo és el secretari general.[2]

Història[modifica]

El 26 de gener de 2012 es va celebrar la XIII Assemblea Nacional del Bloc Nacionalista Galego (BNG), en què es va triar la direcció i la seva portaveu nacional i el seu candidat a la Junta de Galícia, sota una profunda divisió interna en el partit. Es van presentar tres llistes: Alternativa pola Unidade (Apu), amb el suport d'Unió do Povo Galego i amb Guillerme Vázquez com a portaveu i Francisco Jorquera com a candidat; altra llista encapçalada per Máis Galiza i Encontro Irmandiño (+ G-EI), amb el suport de Col·lectiu Socialista, Partit Nacionalista Galego-Partit Galleguista, Esquerda Nacionalista, Inzar, Unidade Galega i Espazo Socialista Galego, amb Xosé Manuel Beiras com a portaveu i Carlos Aymerich com a candidat, i una llista de Movemento Galego ao Socialisme, encapçalada per Rafael Vilar.[3][4][5] Finalment Guillerme Vázquez va resultar reelegit portaveu nacional amb 2.123 vots enfront de Xosé Manuel Beiras, amb 1.823 vots, i Francisco Jorquera candidat a la presidència de la Xunta de Galícia amb 2.338 (53%) enfront dels 2.043 vots (46%) aconseguits per Carlos Aymerich. L'Executiva del partit es va formar amb 7 membres d'Apu, 7 de + G-EI i 1 de MGS, així mateix, la votació del Consell Nacional va suposar 2.164 suports (48%) per Apu, 2026 (45%) per + G-EI i 248 (5%) per a MGS.[6]

Després de l'esmentada assemblea, a causa de les tensions internes i ideològiques, partits com Encontro Irmandiño,[7] Esquerda Nacionalista[8] van decidir abandonar el Bloc Nacionalista.

Poc més tard Máis Galiza va decidir en assemblea, amb un 69% dels vots a favor, constituir-se en partit polític i abandonar el BNG. Xoán Bascuas resultar elegit secretari general de la formació i van ser aprovats uns nous estatuts i document polític. No obstant això, la seva fins llavors líder Carlos Aymerich va anunciar la seva continuïtat en el BNG, així com previsiblement el 29% de l'assemblea favorable a això.[9] Entre els que es van oposar a l'escissió es van trobar dirigents històrics del nacionalisme gallec com l'antic líder de Unidade Galega Camilo Nogueira o Xesús Veiga d'Inzar.[10] Tot i l'escissió, la major part dels càrrecs electes de Máis Galiza, és a dir, 11 alcaldes, diversos regidors i els 4 diputats autonòmics, van optar per no abandonar el BNG.[11]

El corrent Máis Galiza,[12] la segona força més votada després UPG, i el Partit Nacionalista Galego-Partido Galeguista[13] van anunciar assemblees pròpies per decidir la seva continuïtat.

Igualment el 18 de març de 2012 el Partit Nacionalista Galego-Partit Galleguista (PNG-PG) també va decidir en assemblea abandonar el BNG.[14][15] D'altra banda, Esquerda Nacionalista, que també va decidir abandonar el BNG,[8] va anunciar que deixava les seves sigles en un "estat latent" per col·laborar de ple en el nou projecte polític liderat per Máis Galiza.[16]

Al cap de poc Máis Galiza va començar a establir contactes amb altres forces nacionalistes com Encontro Irmandiño i Ecogaleguistas amb vista a formar un nou referent nacionalista gallec alternatiu al Bloc Nacionalista Gallec.[17]

Finalment, el maig de 2012 es va anunciar la creació de Compromís per Galícia,[18] amb la confluència de Máis Galiza, Ecogaleguistas i Acció Galega.

Entre les seves propostes estan reforma de la llei electoral gallega per a la creació d'una circumscripció única amb vista a totes les eleccions d'àmbit superior al local i la implantació de llistes obertes, així com la millora de la transparència pública, fomentar la participació ciutadana mitjançant ILPs, l'eliminació de les diputacions o la limitació de mandats en càrrecs electes per llei o la regulació del finançament dels partits polítics i les seves campanyes electorals.

Considera Galícia com "nació en termes socials i culturals", i afirma que amb l'autonomia encara es pot "conquerir autogovern", la seva fi immediata és aconseguir un nou Estatut d'autonomia. Així mateix també promou un model de desenvolupament econòmic sostenible respectuós amb el medi ambient i que fomenti la innovació. Defensa una Espanya republicana i plurinacional.

Encontro Irmandiño, organització escindida del BNG també i liderada del Xosé Manuel Beiras, també ha mostrat la seva voluntat de confluir en la nova formació, però difereix de les anteriors en les formes, EI vol que el projecte es creu des assemblees de les bases i no des acords entre les cúpules dirigents de les organitzacions. En aquestes assemblees, en què es dona la possibilitat de participar a qualsevol, s'han vist embolicades en certes tensions donada la participació de militants de Front Popular Galega (FPG) i Causa Galiza, organitzacions d'un perfil més esquerrà i independentista.[19]

Altres partits que s'han adherit al projecte de Compromís per Galícia són el Partit Nacionalista Galego-Partit Galleguista (PNG-PG) i la històrica Coalició Galega (CG), havent assistit seus dirigents a actes del nou partit.[20]

El 21 de juny de 2012 es va anunciar la incorporació del col·lectiu Unidade da Esquerda Galega, grup escindit del PSdG-PSOE,[21] i al setembre la de l'exdiputat del PSdG Miguel Barros.[22]

Amb vista a les eleccions al Parlament de Galícia de 2012 i després de diversos mesos d'incertesa sobre això, tot i anunciar que es presentaria en coalició amb ANOVA-Irmandade Nacionalista, Esquerda Unida i Equo,[23] finalment es presentarà en solitari.[24] Igualment, Espazo Ecosocialista Galego va abandonar la formació el setembre de 2012 per passar-se a la coalició dels partits anteriors, Alternativa Galega d'Esquerra.[25]

Després de les eleccions al Parlament Gallec, la formació Terra Galega decideix abandonar la coalició, al·ludint que prefereixen conformar ells mateixos un partit galleguista de centre.

El 16 de desembre de 2012 es constitueix com a partit polític, dissolent les sigles dels partits que conformaven la coalició. Al Congrés Constituent, Xoán Bascuas és elegit per unanimitat el secretari general.

Formacions creadores[modifica]

Altres formacions que també es poden considerar integrades en el projecte són el Partit Nacionalista Galego-Partit Galleguista (PNG-PG), Esquerda Nacionalista, Espazo Socialista Galego, Unidade da Esquerda Galega, Partit Galleguista Demòcrata (PGD),[28][29] Alternativa Popular Galega (APGA) (escissió del PPdG) i Terra Galega.[30][31]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://compromisoxgalicia.org/wp-content/uploads/2012/07/documento-POL%C3%8DTICO-IDEOL%C3%93XICO-e-ESTRAT%C3%89XICO.pdf, Capitulo 3.
  2. SL, POMBAPRESS. «Compromiso por Galicia propone una candidatura "unitaria" entre fuerzas "con el centro de decisión en Galicia"» (en castellà). [Consulta: 14 abril 2021].
  3. Unos 5.300 militantes del BNG se reúnen en su décimotercera Asamblea,Europa Press, 28 de gener de 2012.
  4. 27/galicia/1327696239.html La reinvenció del BNG[Enllaç no actiu], El Mundo, 28 de gener de 2012.
  5. 23/galicia/1327319901_231558.html El BNG contra el BNG[Enllaç no actiu], El País, 23 de gener de 2012.
  6. Francisco Jorquera optará a la presidencia de la Xunta por el BNG, La Voz de Galícia, 29 de gener de 2011.
  7. Beiras se'n va després de 30 anys al BNG, La Veu de Galícia, 13 de febrer de 2012.
  8. 8,0 8,1 La direcció d'Esquerra Nacionalista acorda la seva escissió del BNG "sense marxa enrere", El Faro de Vigo, 12 de febrer de 2012.
  9. /galicia/1331487455.html Xoán Bascuas liderarà una Máis Galiza escindida les 'cares' seguiran al BNG[Enllaç no actiu], El Mundo, 11 de març de 2012.
  10. Camilo Nogueira afirma que no és partidari d'abandonar el BNG, El País, 17 de febrer de 2012.
  11. elmundo/2012/03/12/galicia/1331581388.html Máis Galiza i el grup de Carlos Aymerich reorganitzen el seu poder institucional, El Mundo, 12 de març de 2012.
  12. [https://web.archive.org/web/20121008104621/http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1102584 Arxivat 2012-10-08 a Wayback Machine. Mais Galiza decidirà l'11 de març si continua o no dins del BNG, ABC , 12 de febrer de 2012.
  13. Esquerda Nacionalista anuncia su adiós, La Voz de Galícia, 12 de febrer de Esquerda Nacionalista i el PNG acorden que les seves bases ratifiquin la sortida del BNG], El Correo Gallego, 12 de febrer de 2012.
  14. El PNG-PG decide abandonar el Bloque Nacionalista Galego, Europa Press, 18 de març de 2012.
  15. El PNG también deja la coalición para integrarse en otro frente, ABC, 18 de març de 2012.
  16. Esquerda Nacionalista "deja sus siglas" para trabajar en el "nuevo proyecto" para las autonómicas, Europa Press, 14 d'abril de 2012.
  17. CEl nuevo proyecto nacionalista mira hacia el modelo de CiU, La Voz de Galícia, 8 d'abril de 2012.
  18. Nace 'Compromiso por Galicia', una nueva fuerza nacionalista con "vocación de gobierno" y que pide listas abiertas, 'Europa Press, 23 de maig de 2012.
  19. La llegada del nacionalismo más radical tensiona al colectivo escindido del BNG, La Voz de Galícia, 22 de maig de 2012.
  20. Compromís per Galícia arriba a Ourense amb Táboas i Cuiña Arxivat 2012-06-30 a Wayback Machine., La Regió, 12 de juny de 2012.
  21. El colectivo que integran exmilitantes del PSdeG entra en Compromiso,Europa Press, 24 de juny de 2012.
  22. L'exdiputat socialista Miguel Barros s'incorpora a Compromís per Galícia, El País, 12 de setembre de 2012.
  23. Compromís per Galícia aposta per una "coalició tècnica" amb EU i Beiras, El País, 6 de setembre de 2012.
  24. Compromís per Galícia es despenja del pacte d'esquerres, El País, 8 de setembre de 2012.
  25. Ecogaleguistas deixa Compromís per unir-se a Alternativa Galega, El País, 13 de setembre de 2012.
  26. ccaa/2012/06/01/galicia/1338572450_228541.html L'altre nacionalisme, abocat a unir, El País, 1 de juny de 2012.
  27. Ecogaleguistas se convertirán el sábado en un partido con fecha de caducidad, Diari de la Corunya, 22 de maig de 2012.
  28. El Partido Galeguista entra en Compromiso por Galicia a través del partido de Rafa Cuiña El Faro de Vigo, 3 d'agost de 2012.
  29. El Partido Galeguista se une a Compromiso por Galicia, La Voz de Galícia, 18 de juliol de 2012.
  30. Terra Galega confluye con el grupo escindido del BNG, La Voz de Galícia, 7 d'agost de 2012.
  31. / galicia/1344283271_117843.html Terra Galega s'uneix a la formació de Táboas i Cuiña[Enllaç no actiu], El País, 6 d'agost de 2012.

Enllaços externs[modifica]