Computació en temps real

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
IBM SAGE: sistema estatunidenc de defensa semi-automatitzat de l'època de la Guerra Freda (1960). Seria capaç d'analitzar dades de radar en temps real, per identificar bombarders soviètics.

La Computació en temps real o RTC per les seves sigles en anglés (Real Time Computing) és un camp de la informàtica en el qual el software i el hardware que s'utilitza, tenen en comú una restricció en temps real, és a dir, aquests estàn sotmesos a garantir que el resultat d'una determinada tasca o funció, es doni en un temps estipulat. Aquesta política pot arribar a ser tan estricte que en el suposat cas de que les dades siguin donades en un temps diferent al estipulat, no seran acceptades com a vàlides. Hi ha dos tipus principals de sistemes de temps real:

  • Sistemes de temps real durs: després que el retard ha passat el resultat és totalment inútil (i és considerat com un error). No importa el que passi, sistemes de temps real dur proporcionen el resultat en el temps especificat. Exemples del món real són el controlador de la bossa d'aire en un cotxe. El temps de reacció d'un sistema de coixí de seguretat és al voltant d'1 ms. Un altre exemple d'un sistema dur és el sistema antibloqueig de rodes en un cotxe. Si no reacciona prou ràpid, un accident ocorrerà. Persones puden morir, perquè el resultat no va ser prou ràpid.[1]
  • Sistemes de temps real tous: en mitjana, aquests sistemes treballen prou ràpid per fer-los sentir com en temps real. Un sistema de videoconferència té microsegons per enregistrar so i vídeo, enviar-los a l'altra part i processar les dades entrants. Si en algun moment, això no es pot ser fet, la imatge serà borrosa i el so podrà estar fora de sincronització durant uns moments. No es tracta, però, d'una catàstrofe, i el sistema pot seguir funcionant.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Juan Antonio de la Puente. «Introducción a los sistemas de tiempo real» (PDF) (en castellà), 18-09-2007. [Consulta: 18-05-2010].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]