Comtat de Salona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Comte de Salona)

Comtat de Salona fou una jurisdicció feudal catalana a Grècia centrada a la ciutat de Salona (Grècia), antiga Amfissa, coneguda pels catalans com Sola. El nom derivava del proper castell de Salona, que en formava part, així com els de Lidoríkion i Veteranitza.

Després del 1205 fou una senyoria dels francs Autremencourt. Tomàs III d'Autremencourt, mariscal d'Acaia, la va perdre davant els catalans a la batalla de Cefís el 1311. Roger Desllor va assolir la senyoria que després va passar a Alfons Frederic d'Aragó que va portar el títol de comte. El van succeir els seus fills Pere Frederic d'Aragó (que es va dedicar als cors a la Mediterrània i va lluitar contra els venecians) i Jaume Frederic d'Aragó (que el va cedir temporalment al germà Bonifaci). Jaume fou el pare de Lluís Frederic d'Aragó, que fou el següent comte, i el va succeir la seva filla Maria Frederic d'Aragó que fou la darrera comtessa.[1]

El 1394 el castell va passar als otomans. El 1402 Teodor I Paleòleg del Principat de Morea la va reconquerir i la va cedir el 1404 als cavallers de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem.

Governants[modifica]

Referències[modifica]