Concertgebouw

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Concertgebouw
Vista nocturna
Imatge de l'interior
Imatge
Nom en la llengua original(nl) Concertgebouw Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusSala de concerts i teatre Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteAdolf Leonard van Gendt Modifica el valor a Wikidata
Construcció1886 Modifica el valor a Wikidata
Obertura1888 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAmsterdam (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMuseumkwartier (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 52° 21′ 23″ N, 4° 52′ 45″ E / 52.35631°N,4.87908°E / 52.35631; 4.87908
Monument Nacional  
Data9 juliol 1974
Identificador288
Activitat
OcupantOrquestra Reial del Concertgebouw Modifica el valor a Wikidata
Lloc webconcertgebouw.nl Modifica el valor a Wikidata

El Concertgebouw és una sala de concerts d'Amsterdam. Gràcies a la seva excel·lent acústica, el Concertgebouw es considera com una de les tres millors sales de concerts del món, juntament amb la Symphony Hall de Boston i la Musikverein de Viena.

Història[modifica]

L'arquitecte de l'edifici fou Adolf Leonard van Gendt, qui es basà en la Neue Gewandhaus de Leipzig, construïda dos anys abans i destruïda el 1943, durant els bombardejos aliats en la Segona Guerra Mundial. Les obres començaren el 1883 més enllà dels límits de la ciutat. La sala principal fou oberta al públic dia 11 d'abril de 1888, amb un concert inaugural en el qual una orquestra de 120 músics i un cor de 500 cantants interpretaren obres de Wagner, Händel, Bach i Beethoven.

La Grote Zaal (auditori principal) té 44 metres de longitud, 28 d'ample i 17 d'alçada; té aproximadament 2000 seients. El temps de reverberació és de 2,8 segons sense públic, i de 2,2 segons amb públic. Això la fa ideal per interpretar obres postromàntiques, com les simfonies de Mahler, però no per a música amplificada.

La Kleine Zaal (auditori petit) té forma oval i es troba darrere el principal, té 20 metres de longitud i 15 d'amplada. L'espai, íntim, és molt oportú per a interpretar-hi música de cambra i lieder.

Quan es construí el Concertgebouw, l'acústica era com una ciència obscura: es dissenyà a imitació d'altres sales. Quan es completà la construcció, l'acústica no era perfecta, i va caldre un gran esforç per afinar l'ambient sonor. A les últimes restauracions, s'intentà mantenir els materials utilitzats anteriorment.

Actualment, al Concertgebouw s'interpreten prop de 800 concerts a l'any per a un públic d'unes 850.000 persones, cosa que la converteix en una de les sales més visitades del món.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Concertgebouw