Confederació per una Polònia Independent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióConfederació per una Polònia Independent
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacionalisme polonès Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticacentredreta Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1r setembre 1979
Governança corporativa
Seu
PresidènciaLeszek Moczulski Modifica el valor a Wikidata
Casa on es va celebrar clandestinament la primera conferpencia de la KPN

Confederació per una Polònia Independent (polonès Konfederacja Polski Niepodległej, KPN) va ser un partit polític polonès[1] fundat l'1 de setembre de 1979 per Leszek Moczulski i altres que es declaraven continuadors de les tradicions polítiques anterior a la guerra de Sanacja i Józef Piłsudski. Va ser el primer partit polític independent que es va proclamar públicament en el bloc oriental, tanmateix no fou reconegut per a República Popular de Polònia i els seus caps van ser detinguts moltes vegades. No va participar en la Mesa Rodona de Negociacions Polonesa.

Després de la caiguda del comunisme, Leszek Moczulski va ser candidat a les eleccions presidencials poloneses de 1990, però només va obtenir el 2,5% dels vots i es va retirar l'any següent. A les eleccions parlamentàries poloneses de 1991 el partit va obtenir el 7,5% dels vots i 48 escons, mentre que a les eleccions parlamentàries poloneses de 1993 va rebre el 5,7% i 22 escons. El 1996 va patir l'escissió de la facció Konfederacja Polski Niepodległej - Ojczyzna dirigida per Adam Słomka. La KPN es va incorporar a l'Aliança Electoral Solidaritat (Akcja Wyborcza Solidarność), però va deixar poc abans de les eleccions parlamentàries poloneses de 1997, en les quals no hi va participar.

Per a les eleccions parlamentàries poloneses de 2001 es va aliar amb Akcja Wyborcza Solidarność Prawicy, però els seus candidats va obtenir el 0,08% i l'AWSP (que va obtenir el 5,6%), no va assolir cap escó (el llindar va ser de 8%). El 2004 Leszek Moczulski va dissoldre la KPN, mentre que Słomka va declarar la seva KPN-O com a KPN i van aplegar alguns membres de l'ara dissolta KPN.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Confederació per una Polònia Independent