Conferència de Terranova

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Conferència de Terranova
Atlantic Charter
Prince of Wales-5.jpg
Roosevelt i Churchill durant la conferència.
Tipus de tractat Acords de cooperació en el marc de la Segona Guerra Mundial
Signat
Localització
14 d'agost de 1941
Domini de Terranova
Firmants Franklin Delano Roosevelt i Winston Churchill
Parts Estats Units Estats Units
Regne Unit Regne Unit
Efecte Els Estats Units donen suport polític al Regne Unit en la guerra. Acords de post-guerra entre les dues potències.

La Conferència de Terranova (Atlantic Charter) va ser la primera conferència de les grans potències aliades durant la Segona Guerra Mundial, on malgrat les seves radicals diferències ideològiques, el capitalisme i el comunisme es van esforçar per enderrocar el totalitarisme nazi.

Es va convocar a Terranova, l'agost de 1941. La Unió Soviètica ja havia entrat en guerra, però els soviètics intentaven aturar la marea de la invasió alemanya, i la seva presència a Terranova va ser impossible. Allà es van reunir Churchill i el president nord-americà Roosevelt.

Els Estats Units encara no havien entrat a la contesa, tot i que era previsible que, igual que en la Primera Guerra Mundial, la campanya submarina alemanya a l'Atlàntic conduís a la intervenció nord-americana. De moment, Washington hi acudia amb ajuda militar (d'acord amb la Llei de préstecs i arrendaments) en socors dels britànics. De la conferència de Terranova van sorgir unes declaracions molt genèriques, sintetitzades en la Carta Atlàntica. En conjunt, tenien un to idealista que recordava molt els catorze punts enunciats pel president Woodrow Wilson el 1917.

Si s'exclou la conferència de Terranova, celebrada l'agost de 1941, entre Churchill i Roosevelt quan encara no havien entrat a la guerra ni els soviètics ni els nord-americans, les celebrades el 1943 (conferència de Casablanca, Conferència del Caire i conferència de Teheran) van ser bàsicament la coordinació estratègica entre les potències aliades, en un moment en què ja tenien la iniciativa militar sobre les potències de l'Eix.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conferència de Terranova